Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ugrožena sloboda medija

Mogerini

 

Ovogodišnji Dan slobode medija obeležavamo u teškom kontekstu za novinare, sloboda izražavanja i medija je ugrožena širom sveta, navodi se u poruci povodom Svetskog dana slobode medija koju je poslala Federika Mogerini, potpredsednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.
"Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu i na sve nas. Odajemo počast novinarima u Evropi i širom sveta koji su izgubili svoje živote radeći svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima i preduzmu mere za zaštitu novinara, posebno žena i da odgovorne, ali i one koji podstiču napade, privedu pravdi", poručila je Mogerini, prenosi Fena.
Ona je podsetila da je EU zasnovana na vrednostima demokratije, ljudskih prava, vladavine, prava i slobodnih medija.
"Sloboda medija ima ključnu ulogu u promoviranju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti. Slobodni, različiti i nezavisni mediji, na internetu i van njega su temelji otvorenog društva i imaju veliku odgovornost da garantiraju proverene i tačne informacije", istakla je Mogerini.
Mogerini je poručila da će EU, ne samo osuditi napade na novinare, nego u kontaktu sa državama preduzeti i konkretne korake, tražeći od država da poštuju prava i ukoliko bude potrebno, pružiti i finansijsku podrušku za zaštitu ljudskihprava, pa i izmestiti ugrožene pojedince.
"Danas, ponavljam našu predanost da zaštitimo slobodu medija i izražavanja u okviru i van naših granica", istakla je Mogerini.

IZVOR: FONET