Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministarstvo kulture čestitalo Svetski dan slobode medija

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Ministarstvo kulture i informisanja želi da još jednom istakne važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva, kojima pripada i Srbija.
To se navodi u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava 3. maja, a koje je potpisao državni sekretar Aleksandar Gajović.
Navodi se da i posle više od šezdeset godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kojom je garantovano pravo svakom pojedincu na slobodu mišljenja i izražavanja, sloboda medija, kao jedan od mogućih načina izražavanja javnog mišljenja, „predstavlja i dalje jedno od najdragocenijih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo“.
„Posebno je potrebno odati počast svim novinarima koji su žrtvovali i žrtvuju širom sveta svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu. Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se javnosti potvrdi snažna posvećenost Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u sferi medija, a u cilju unapređenja slobode izražavanja i mišljenja“, ističe se u saopštenju.
Ministartsvo kulture i informisanja čestitalo Svetski dan slobode medija svim srpskim medijima i novinarima.

IZVOR: "Danas"