Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić: Imali smo tri sastanka i tri različita dogovora

25.04.2018.

 

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, trenutno zaustavljen rad na izradi medijske strategije.
Kako je rekla, izrada je zaustavljena jer nema pun legitimitet, zbog neučestvovanja svih relevantnih medijskih asocijacija, ali je istakla da se neće krenuti od nule u izradi tog dokumenta.
Treba, kaže, krenuti od tačke na kojoj se bilo kada su udruženja počela da izloaze iz radne grupe. 
"Dogovorili smo se da (savetnica predsednika Srbije za medije) Suzana Vasiljević kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara, kao i predstavnike medijskih udruženja, pomogne malo u daljoj komunikaciji. Kako bi napravili atmosferu u kojem možemo da imamo dijalog", rekla je Brnabić odgovrajući na pitanja novinara. 
"U tom dijalogu ne moramo svaki put da se slažemo i sigurno se svaki put nećemo slagati, ali moramo da napravimo dijalog kome ćemo svi ostati posvećeni tom dijalogu". 
Kako kaže, ako krene da se radi dalje na medijskoj strategiji vlada želi da bude sigurna da medijska udruženja neće ponovo izlaziti iz tog dijaloga. 
Objasnila je i da to ne znači "izmeštanje iz institucija", kako se u prvih mah moglo čuti u reagovanjima. 
"Ministarstvo kulture će ostati krovni resor u okviru koje će se razvijati medijska strategija", precizirala je. 
Ne misli, kaže, da se mora krenuti od nule. 
"Mislim da možemo da krenemo od one tačke kada su medijska udruženja jedno po jedno napuštala radnu grupu. Dakle, oni su učestvovali u tom radu, mi imamo neke njihove predloge, hajde da probamo da se vratimo na tu tačku, što pre i da što pre razvijemo novi nacrt medijske strategije". 
Na pitanje kada bi medijska strategija mogla da bude gotova, Brnabić je rekla da će to zavisiti od dijaloga sa udruženjima - UNS, NUNS, Udruženjem nezavisnih novinara Vojvodine i drugih, koja treba i hoće da učestvuju u radu na medijskoj strategiji. 
"Hajde da prvo uspostavimo format tog dijaloga i da budemo sigurni da smo u tome zajedno i da onda kada dođemo i uložimo vreme i energiju u neki dokument da ne istupaju jedni pa drugi, iz radne grupe i svi, podsetiću, u prošlosti iz različitih razloga, što je dodatno još otežavalo da se vrate u radnu grupu". 
Prema njenim rečima, posle sastanaka sa Grupom za slobodu medija, dala je inicijativu ministru kulture da razgovara o njihovom vraćanju u radnu grupu za izradu medijske strategije. 
"Imali smo tri različita sastanka, ali nisu postigli da se vrate, imali su tri različita dogovora. UNS da se ne vrati, ali da učestvuje, NUNS ni jedno ni drugo i nešto treće. To nije atmosfera u kojem možemo da radimo na jednom dokumentu koji će imati pun legitimitet, nadam se da ćemo ovaj put svi zajedno uspeti", poručila je Brnabić.

IZVOR: TANJUG

 

Najnovije