Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Razgovor o slobodi medija

24.04.2018.

 

U Srbiji je od početka godine zabeleženo 30 pretnji, pritisaka i napada na predstavnike medija, rečeno je danas na petoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na kojoj je poručeno da država shvata vrlo ozbiljno svaku pretnju, a posebno pretnju novinarima.
„Ugrožavanje bezbednosti novinara je najstrašnija stvar koja može da se desi. Niko u državi to neće podržati i niko neće stati na stranu nasilnika i sakriti napad. Moramo zajedno da se borimo protiv toga. Bezbednost novinara je naš zajednički cilj za koji ćemo se boriti”, rekla je savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević. 
Ona je prethodno kazala da je izrada medijske strategije prekinuta posle konsultacija predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, što su predstavnici opozicije ocenili kao „razvlašćenje institucija”, te da im se čini da je državni sekretar ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović upravo tu informaciju saznao na sednici Konventa. 
Vasiljevićeva je odgovorila da je povlačenje medijske strategije bila inicijativa predsednika na predlog premijerke, te da su o svemu obavešteni resorni ministar Vladan Vukosavljević i nadležni organi.

IZVOR: "Dnevnik"

 

Najnovije