Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gajović: Konsultacije sa OEBS-om na izradi medijske strategije

Gajovic

Državni sekretar Aleksandar Gajović i novi predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir razgovarali su danas o stanju u medijima, medijskim slobodama i nacrtu nove Medijske strategije.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno da se finansiranje javnih servisa reguliše na stabilan način i konstatovali da se obe institucije zalažu za podizanje etičkih standarda u medijima.

Dezir je istakao da su prioriteti OEBS-a bezbednost novinara i rešavanje slučajeva njihovih ubistava ocenivši da je veoma značajno što je Srbija formirala Komisiju za istragu ubistava novinara.

On je napomenuo da je veoma važno uspostaviti transparentne uslove za finansiranje medija i ocenio da će Medijska strategija biti veoma važan dokument po tom pitanju.

Gajović je upoznao predstavnika OEBS-a sa ciljevima nove Medijske strategije i rekao da će se konsultovati sa OEBS-om oko njene izrade naglasivši da će pomoć te organizacije biti dragocena.

Državni sekretar je podvukao da se Ministarstvo kulture i informisanja zalaže da izmenama medijskih zakona i Medijskom strategijom poboljša medijsku scenu u Srbiji.

Gajović je napomenuo da Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje svaki napad, pritisak ili situaciju u kojoj novinar nije u mogućnosti da obavlja svoj posao i da nadležni organi rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada.

IZVOR: "Danas"