Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vučić sa predstavnikom OEBS-a o medijskim slobodama

Vučić

 

Vučić je, kako se navodi istakao da Srbija čvrsto podržava principe i standarde slobode medija i izražavanja i naglasio da će se, o nacrtu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, konsultovati sa OEBS-om.
Predstavnik OEBS-a je istakao da je prioritet OEBS-a bezbednost novinara, kao i rešenje slučajeva ubistava novinara. On je naglasio da je izuzetno važno što je Srbija formirala Komisiju za istragu ubistva novinara i naglasio da će danas prisustvovati obeležavanju godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije.
Dezir je istakao važnost stvaranja klime u kojoj se podržava zaštita novinara i sprečavaju pretnje, kao i da je od izuzetne važnosti uspostaviti transparentne uslove za finansiranje medija.
Predsednik Vučić je istakao da nadležni organi rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i njihove predstavnike i ulažu maksimalne napore da pronađu i kazne počinioce nasilja nad novinarima.
On je izrazio spremnost da predstavnika za slobodu medija nadležne institucije obaveštavaju o napretku u rešavanju slučajeva koji se tiču bezbednosti novinara i merama koje se preduzimaju u cilju prevencije potencijalnih napada.

IZVOR: "Danas"