Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

PRIČAM TI PRIČU BEZ POČETKA I BEZ KONCA

17.03.2018.

Danas je u Nišu, u organizaciji Udruženja novinara Srbije, u prostorijama Skupštine grada održan ogrugli sto „Javnost, mediji i lokalna samouprava“. Na njemu nije bilo ni okruglog stola.

Novi medijski zakoni omogućili su da se privatizuju mediji lokalne samouprave javnim parama lokalne samouprave. Potom je nastupio pomor novinara. Veliki broj zaposlenih je ostao bez posla a oni što još uvek “rade” su osuđeni na prekarni rad. Na red su došla i novinarska udruženja. Nepotrebno je današnje busanje u grudi predstavnika UNS-a da je UNS “najveće reprezentativno udruženje novinara”. Prazna sala govori sve: od novinara ni traga. Zbog ovakvog dramatičnog kršenja pravila da “država mora izaći iz medija” svi autentični, stvarni novinari bi bili vrlo zainteresovani za ovakvu raspravu. Ima li ih u Nišu? Osim tužno retkih izuzetaka. I ovde je potvrđen naš stav. Naime, države u medijima nikad nije ni bilo. Bilo je samo predstavnika vladajućih oligarhija u uzurpiranoj ulozi neupitnih gazdi i naredbodavaca. Jer, država, kakva god bila, podrazumeva kakva-takva pravila. Oligarhija, kakva god bila, ne podrazumeva (osim svojih interesa) nikakva pravila. Tako je, što se posete tiče, bilo i u Nišu i u Užicu i u Zaječaru. Koga predstavljaju takvi “reprezentativni” šeofovi “novinarskih” udruženja”? Sami sebe. I kao takvi, imaju nameru da uređuju medijski život u Srbiji! Što još više izaziva smeh kroz suze – imaju silnu ambiciju da uređuju javno mnjenje. I to ne prema uzusima slobode i slobodne misli, već po uzusima “shvatanja” slobode onih autoriteta koji im plaćaju za usluge prema (da li koruptivnoj?) praksi tzv. projektnom finansiranju.

Povod današnjeg sastanka je nova medijska strategija, koju predstavnici UNS svode na sufinansiranje tzv. medijskih sadržaja od javnog interesa. Tu za njih i počinje i završava medijska strategija.

Vidno je bilo da se lobiralo na to da prisustvuju predstavnici lokalne samouprave. Koliko sam saznao, tu su bila tek tri predsednika opština.

Predlozi su vrlo jednostavni: uzeti od građananstva što više, 2% realizovanog budžeta lokalne samouprave, ali za Niš bi trebalo da važi kvota 1%. Eto tu su meka srca bili. a kada se pare sliju u kesu, da o tim parama oni odlučuju, odnosno “medijski eksperti” “najvećeg” “reprezentativnog” udruženja novinara. U ovoj zemlji se mnogo manje ulaže budžetskog novca i u nauku i u kulturu (misli se samo na autentičnu nauku i kulturu). Znak da autokratija ispoljava sve veću glad za totalnom kontrolom društva je simbiotičko nastojanje “reprezentativnog udruženja novinara” i vlasti da se stvori neoagitprop (ah, ta neodoljiva zavodljivost staljinizma), a da se kritička reč (sa sve kritičarem) protera iz javnosti.

I gle, predstavnici UNS su vrlo bliski tome da u komisiji, manjinski, budu predstavnici lokalne samouprave!

Dakle, komisiju treba da čine “reprezentativna” udruženja novinara (kojih nema,) da u komisiji učestvuje i lokalna samouprava ali se ne setiše da tamo bude i građana, upravo onih čije pare dele. Onih koji jedini plaćaju. Komisija puna sukoba interesa.

Svaki dijalog sa gluvim je nemoguć. Zato i ne prenosim o čemu smo diskotuvali jer u debelo uvo fina reč ne može ući.

Otvoreno sumnjam da UNS klizi ka saradnji sa vlastima. Predlozi o 2% budžetskih para, ulazak predstavnika lokalne vlasti u komisiju, pristajanje na povećanje vrednosti jednog projekta u Nišu na 9.000.000 dinara samo su indikatori takvog stanja. Vreme će pokazati.

IZVOR: UPSS

Najnovije