Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Opština Srbobran iseljava radio

15.03.2018.

 

Sud naložio da medij u Srbobranu plati dva miliona dinara za javni prostor. Vlasniku osporeno da je privatizacijom javne ustanove dobio i 170 kvm.
Radio Srbobran mora da se iseli iz zgrade u Ulici Filipa Višnjića, a za korišćenje poslovnog prostora dužan je da plati 2,1 milion dinara. Tako je odlučio Apelacioni sud u Novom Sadu po tužbi koju je protiv Radio Srbobrana podnela lokalna samouprava. Sud je utvrdio da više od devet prostorija u potkrovlju poslovno-stambene zgrade, koje je Radio Srbobran koristio, čini javnu svojinu opštine, a naložio je da ova medijska kuća oslobodi i hodnik od 24,14 kvadratnih metara na petom spratu istog zdanja.
Tužbom, koja je podneta 2015. godine, tadašnje opštinsko rukovodstvo je zatražilo da Radio isprazni i preda preuzeti poslovni prostor i isplati nadoknadu za njegovo korišćenje, počev od 15. juna 2010. do 6. oktobra 2016, kad je obavljeno veštačenje visine zakupnine. Konačno rešenje po ovoj tužbi, na koje ne postoji pravo žalbe, doneto je u januaru 2018.
Iako je prošao sudski rok od 15 dana za iseljenje, Ivica Šmit, direktor, glavni i odgovorni urednik i većinski vlasnik Radio Srbobrana, kaže da se neće pomeriti iz tog prostora dok se ne završi upravni postupak koji je pokrenuo pred Katastrom nepokretnosti, tvrdeći da radiju pripadaju sporni kvadrati. On se poziva na odluku kojom je opština 1991. prenela poslovni prostor Ustanovi za informativnu delatnost "Radio Srbobran". Tu odluku je opštinska skupština stavila van snage 2009, što Šmit smatra atakom na vlasništvo radija.
Radio Srbobran, koji je dotle bio javna ustanova, privatizovan je krajem 2007, a kupio ga je za 580.000 dinara konzorcijum zaposlenih "Šmit grupa".
- Kupovinom javne ustanove, čiji je osnivač bila opština, "Šmit grupa" nije postala vlasnik poslovnog prostora od 170 kvm, jer ta nepokretnost nije ni bila predmet privatizacije. Neverovatno je da vlasnik radija misli da je za 5.000 evra, za koliko je obavljena privatizacija, dobio i ogroman prostor po ceni od 350 ili 400 evra po metru kvadratnom - ističe Branko Gajin, predsednik Opštine Srbobran u vreme kad je lokalni radio privatizovan.
Direktor Radio Srbobrana najavio je da će tužiti opštinu, jer je, kako navodi, dužna radiju više nego što od njega potražuje.
- Više od dve godine opština nije platila prenose skupštinskih sednica. Srećom, postoje zapisnici kao dokaz da je sednice prenosio Radio Srbobran - navodi Šmit.
Račun pod blokadom
Šmit je negirao spekulaciju da će "ispeglati" dug tako što će mu biti dodeljeno dva miliona dinara, što je i najviši dozvoljeni iznos na opštinskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja.
- Na tom konkursu Radio Srbobran ne može ni da učestvuje, jer je mu je zbog sudske odluke blokiran račun - rekao je Šmit.

IZVOR: "Večernje novosti"

 

Najnovije