Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS: OSUDA ZABRANE NOVINARIMA DA UCESTVUJU NA KZS

05.03.2018.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) protestuje zbog uskraćivanja mogućnosti novinarskim ekipama Večernje novosti, TV Pink, TV Hepi, Studio B, Alo, Srpski telegraf i Informer da izveštavaju sa sinoćne konferencije za štampu u štabu Dragana Đilasa. Sindikat novinara Srbije zahteva da se svim medijima i novinarima omogući osnovno pravo na rad i praćenje javnih skupova.

Sindikat novinara Srbije  razume da je motiv za odluku o zabrani izveštavanja svakodnevna zloupotreba štampanih i elektronskih medija, neistinito, pristrasno i uvredljivo izveštavanje, ali smatra da rešenje nije u zabrani prisustva novinara skupovima, već u javnoj osudi  i sankcionisanju  (raspuštanju) Regulatornog tela za elektronske medije (REM)  zato što ne radi svoj posao i proglašava se nenadležnim  za svakodnevno emitovanje sadržaja koji su suprotni  javnom moralu i profesionalnom novinarstvu.

 

SINOS podseća da član 4 Zakona o javnom  informisanju i medijima zabranjujeneposrednu  i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Pravo na slobodan rad garantovano je i članom 60 Ustava.

 

SINOS smatra da je neophodno formirati regulatorno telo i za štampane medije koje će imati mogućnost da sankcioniše tabloide kao što su Srpski telegraf, Alo, Kurir i Informer koji su, prema zvaničnom izveštaju, u 2017. godini više od 4.000 puta prekršili Kodeks novinara ili odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima. 

U evropskim zemljama sa razvijenom samoregulativom, njima bi bio zabranjen rad a u Srbiji dobijaju društveni novac za odbranu javnog interesa.

 

 

Za Izvršni odbor

Sindikata novinara Srbije

Dragana Čabarkapa, predsednica

 IZVOR: SINOS

Najnovije