Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je bezbednost Janjića ugrožena, a ceo slučaj prijavljen je MUP-u.

22.01.2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je bezbednost Janjića ugrožena, a ceo slučaj prijavljen je MUP-u.
"Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta, dugogodišnji abonent neprijatelja Srbije je 10 minuta posle zločina optužio Srbiju za ubistvo Ivanovića. Prezire Srbiju i sve srpsko!"
"A je l’ vas interesesuje gde stanuje? Podatak je javni..."
Ovako su sa društvenih mreža, novinaru Draganu Janjiću, upućene direktne pretnje, a sve nakon što je Janjić na Twiteru izneo svoje mišljenje da je, kako je napisano, ubistvo Olivera Ivanovića - politički motivisano. Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da je bezbednost Janjića ugrožena. Traže od nadležnih institucija da hitno reaguju. 
"Indikatitvno je da je hajka pokrenuta sponzorisanim postom što govori da se radi o organizovanoj kampanji protiv Dragana Janjića. NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića", navodi NUNS.
NUNS je zbog celog slučaja predao prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova. Iako deluje kao već viđen mehanizam za zastrašivanje novinara, dodatno zabrinjava činjenica da se nudi adresa stanovanja i da je objava sponzorisana, kaže za N1 novinar Vukašin Obradović. 
"Radi se o klasičnom obrascu zastrašivanja novinara u poslednje vreme. Dakle, mi tu imamo sve elemente. Najpre, etiketiranje odnosno direktno targetiranje Janjića od strane jednog državnog funkcionera - predsednika Aleksandra Vučića, a zatim hajku na društvenim mrežama i u nekim tabloidima. Dalekosežno za bezbednost novinara je da vidimo ko je zaista platio objavu na društvenim mrežama u kojoj se preti Draganu Janjiću", kaže novinar Vukašin Obradović.
Pretnje stižu u trenutku povećanih društvenih tenzija, koje su izazvane i ubistvom Olivera Ivanovića, objašnjava novinarka BIRN-a, Tanja Maksić. 
"U svakom demokratskom društvu ugrožavanje bezbednosti novinara je neprihvatljivo. I baš zato postoje razne vrste mehanizama zaštite, između ostalog, takav postoji i u našem Krivičnom zakoniku, postoji radna grupa tužilaštva i MUP-a koja treba time da se bavi. Kada bi od strane države, od strane nadležnih, od onih koji imaju tu vrstu moći i vlasti došao jasan signal da su ovakve stvari neprihvatljive, ja mislim da bi se i broj napada na novinare i ovakva vrsta pritisaka zapravo smanjile", smatra novinarka BIRN-a Tanja Maksić.
Nadležne institucije se do objavljivanja ovog teksta nisu oglasile povodom pretnji Draganu Janjiću. Prema poslednjim istraživanjima - od sredine 2016. do sredine 2017. godine bilo je 40 napada na medije, osam fizičkih i 28 verbalnih napada.

IZVOR: N1

 

Najnovije