Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NUNS: Na sastanak Vučića s EFJ nismo otišli jer nam tamo nije mesto; UNS: Propuštena prilika da predsedniku kažu zamerke

19.01.2018.

 

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) nisu prisustvovali ovom sastanku. Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić za Insajder kaže da je takva odluka doneta jer sastanak nije organizovan da bi se govorilo o medijskoj situaciji u Srbiji, već da bi, kako tvrdi, predsednik „objasnio kako se na njega vrše pritisci“.
Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović, međutim, kaže da je razgovor bio veoma otvoren.
„Zaključak je da je ovo početak jednog ozbiljnog kontakta između vlasti u Srbiji i Evropske federacije novinara i dogovoreno je da EFJ dostavi kabinetu predsednika podatke koje ima o napadima na novinare u Srbiji“, rekao je Radomirović.
Dodao je da je „u ime UNS-a insistirao da predsednik Vučić i Evropska federacija novinara založe svoj autoritet da se dobije odgovor na pitanje ubistva 16 radnika RTS-a 1999. godine i ko je oteo i ubio 14 novinara Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji između 1998. i 2004. godine“.
Janjić: Sastanak je organizovan da bi se Vučić žalio da ga novinari maltretiraju
Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić rekao je za Insajder da je Izvršni odbor ovog udruženja doneo odluku da predstavnik NUNS-a ne prisustvuje sastanku Evropske federacije novinara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zato što je taj sastanak organizovan na zahtev Vučića i da je , kako kaže, svrha tog sastanka bila da predsednik „objasni kako se na njega vrše pritisci“.
„Nismo otišli na današnji sastanak zato što je organizovan na zahtev Vučića, da bi se žalio kako njega novinari maltretiraju. Nismo mislili da nam je uopšte mesto na takvoj vrsti sastanka. Nije Vučić zvao EFJ da razgovara o medijskoj situaciji u Srbiji, već da bi objasnio kako se na njega vrše pritisci, odnosno kako ga novinari neprekidno napadaju“, rekao je Janjić.
Prema njegovim rečima NUNS smatra  predsednik i predstavnici EFJ  treba „potpuno slobodno da razmene stavove“.
Na pitanje novinarke Insajdera zašto su propustili priliku da predsedniku Srbije i predstavnicima EFJ iznesu stav NUNS-a o medijskoj situaciju u zemlji, Janjić je rekao da je NUNS svoje kritike već rekao Evropskoj federaciji na prethodnim sastancima.
„Sve što smo imali da kažemo, mi smo izneli pred Evropsku federaciju novinara u seriji sastanaka o medijskoj situaciji u Srbiji“, rekao je Janjić.
Janjić je rekao da nakon sastanaka „ne očekuje dramatične promene“, ali da je svaki pomak važan.
„Naša primedba je da se prave formalne promene, a da suštinski stvari ostaju iste“, ocenio je Janjić.
Radomirović: Nije mi jasan stav NUNS-a
Predsednik UNS-a Radomirović rekao je da mu nije jasno zašto NUNS nije imao predstavnike na današnjem sastanku.
„Ovo je bila prilika da Aleksandru Vučiću otvoreno kažu šta mu zameraju, tu priliku nisu iskoristili. Nije mi jasan stav NUNS-a“, zaključio je Radomirović.
Prvobitni koordinator posete EFJ je Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je tražilo da delegacija EFJ poseti Srbiju.
NUNS je tražio i susret s premijerkom Anom Brnabić, ali je ona odbila pravdajući se prethodno zakazanim obavezama.
Potom je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević u pismu koje je dostavila Bjeregordu protestovala što ta organizacije nije zatražila sastanak s Vučićem tokom posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.
Nakon toga, predsednik EFJ je izjavio da bi se rado susreo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem jer je bitno da se čuju sve strane.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je odbacilo optužbe savetnice Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara s predsednikom Aleksandrom Vučićem.
Kako je ukazano, EFJ je planirajući posetu i sastanke s predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije.
U saopštenju nakon sastanka EFJ i Vučića se navodi da je predsednik svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa.

Najnovije