Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vasiljević: Zašto EFN izbegava Vučića?

EFJ

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević uputila je danas pismo predsedniku Evropske federacije novinara (EFN) Mogensu Bliheru Bjeregordu u kojem je protestovala što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem.Misija EFN doći će u Beograd 18. januara kako bi „utvrdila činjenice“ o stanju medijskih sloboda u Srbiji, a Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje koordinira ovu posetu, negodovalo je što predsednica Vlade Ana Brnabić neće primiti delegaciju evropskih novinara.

Savetnica Vasiljević u pismu Bjeregordu navodi da je Vučić „glavna meta većine kritika“ koje dolaze iz Evropske federacije novinara. „Imajući u vidu da sam poslala pismo EFN i gospodinu Bjeregordu, pre dva meseca, u kome sam komentarisala njegovu izjavu Radiju Slobodna Evropa („Govoreći za Radio Slobodna Evropa, predsednik EFN Bliher Bjeregord ocenio je Srbiju kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu, ističući da je konstantan pritisak na medije, koji dolazi od vlasti na Zapadnom Balkanu, u više navrata istaknut od strane EU komesara za proširenje Johanesa Hana“...), nadam se da ćete se saglasiti da bi duh poštenog postupanja nalagao da EFN takođe zatraži sastanak sa predsednikom. Naročito pošto EFN tvrdi da on pokušava da zatvori sve nezavisne medije“, navodi Vasiljević u pismu koje je prosleđeno predsedniku UNS-a Vladimiru Radomiroviću, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije, kao i novinarima agencija AP i AFP.
Pismo prenosimo u celini.
Poštovani gospodine Bliher Bjeregord, poštovana gospođo Šreder, gospođo Vasić Nikolić, gospodine Radomiroviću, gospođo Mogerini, gospodine Han, poštovane kolege,
Kao što je prošle godine najavljeno, Evropska federacija novinara šalje istaknutu „misiju za utvrđivanje činjeničnog stanja“ u Srbiju u januaru ove godine. Koliko mi je poznato, EFN je zamolila za sastanak sa predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić. Međutim, nisu tražili da se sastanu sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji je glavna meta većine njihovih kritika.
Imajući u vidu da sam poslala pismo EFN i gospodinu Bjeregordu, pre dva meseca, u kome sam komentarisala njegovu izjavu Radiju Slobodna Evropa („Govoreći za Radio Slobodna Evropa, predsednik EFN Bliher Bjeregord ocenio je Srbiju kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu, ističući da je konstantan pritisak na medije, koji dolazi od vlasti na Zapadnom Balkanu, u više navrata istaknut od strane EU komesara za proširenje Johanesa Hana“...), nadam se da ćete se saglasiti da bi duh poštenog postupanja nalagao da EFN takođe zatraži sastanak sa predsednikom. Naročito pošto EFN tvrdi da on pokušava da zatvori sve nezavisne medije.
Zar ne bi bilo pošteno da mu predstavnici EFN lično kažu zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim? I da mu pruže priliku da predstavi svoje viđenje situacije i da iznese svoje argumente?
Zbunjuje me činjenica da oni nisu tražili sastanak sa predsednikom Srbije. Da li me to navodi na zaključak da misija EFN ne dolazi u Srbiju kako bi utvrdila činjenično stanje? Da li je njihova misija, zapravo, ista kao misija NUNS? Da li EFN dolazi da promoviše političku agendu grupe koja sebe naziva „nezavisnim“ medijskim udruženjem?
Šta bi moglo motivisati EFN da bojkotuje jednog pojedinca koga oni i NUNS rutinski krive za sve što u Srbiji ne valja? Nikako ne uspevam da shvatim tu logiku. Na koji bi način sastanak sa predsednikom  mogao da ugrozi njihovu „misiju“?
Bez obzira na njihovu motivaciju, ova odluka je, u najmanju ruku, neprofesionalna.
Ovo pismo upućujem svim predstavnicima EU, istim onim koje su EFN i NUNS kontaktirali kada su iznosili tvrdnje da u Srbiji nema medijskih sloboda. Takođe, kopiju šaljem i predstavnicima stranih medija u Srbiji, da ga slobodno koriste tokom pokrivanja misije EFN.
Misija za utvrđivanje činjeničnog stanja se obično pokreće da se isprave predrasude, pri čemu se čini da EFN-ov odabir (ili propust u odabiru) sagovornika ukazuje na želju da se potvrde već postojeće predrasude. Veoma sam razočarana njihovim pristupom, jer sam se nadala da će njihov cilj biti da se sastanu ne samo sa predstavnicima NUNS-a, već i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji, ukoliko im je cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji. Očigledno sam pogrešila. To će pre „misija koja potvrđuje NUNS-ove činjenice“, što je, takođe, u redu, ali onda bi to trebalo jasno da se kaže, a ne da se javnost pogrešno obaveštava o pravom cilju misije.
 
Srdačni pozdravi,
Suzana Vasiljević
Savetnik za medije
Kabinet predsednika Republike Srbije

IZVOR: UNS