Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Medijski savez predložio Čabarkapu za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

12.12.2017.

 

Medijski savez Srbije koji čine Udruženje medija i medijskih radnika, Društvo novinara Vojvodine i Profesionalno udruženje novinara Srbije predložu novinarku Draganu Čabarkapu za članstvo u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije u ime novinarskih udruženja.
Čabarkapa je novinarka Večernjih novosti 33 godine, članica Udruženja novinara Srbije duže od tri decenije, predsednica Sindikata novinara Srbije i predsednica podružnice SINOS-a u Kompaniji Novosti. U dva mandata bila je član Uprave Udruženja novinara  Srbije i član Suda časti  UNS-a. 
      Čabarkapa je rođena 1958. u Beogradu. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1982. Novinarsku karijeru započela je u "Studentu", sarađivala je u Ježu i Radio Beogradu. Od 1984. je novinar "Novosti" sa kraćom pauzom 2002. godine, kada je, odlukom Vlade Savezne Republike Jugoslavije, imenovana za glavnu i odgovornu urednicu "Borbe". U "Novostima" je najveći deo karijere provela kao politički izveštač.
Predlažemo kolegenicu Čabarkapu zbog borbe za uspostavljanje socijalnog dijaloga u Srbiji u medijskoj delatnosti, značajne uloge u borbi za profesionalna i radna prava novinara, pomoći i podrške kolegama koji su ostali bez posla tokom privatizacije medija, zbog radne biografije bez ijedne mrlje, zbog doslednog zalaganja za opstanak Tanjuga, Politike i Večernjih novosti, kao i formiranje regionalnih i lokalnih javnih servisa. Dragana Čabarkapa se dosledno bori za transparentnost vlasnštva u medijima, formiranje javnog registra donatora medija, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, i protiv mogućnosti da medijima upravljaju kompanije iz of šor zone.   
  Čabarkapa u Kompaniji "Novosti" obavlja funkciju odgovorne urednice Revije za ljubitelje prirode ZOV.

IZVOR: SINOS

 

Najnovije