Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prodali imovinu “Novosti“

29.11.2017.

 

Kompanija "Novosti", odnosno firma "Novosti pres" d.o.o. Banjaluka ostala je bez poslovnog prostora u centru Doboja, koji je Grad Doboj na nezakonit i kriminalan način prodao trećem licu, iako nije imao pravo raspolaganja nad tom nekretninom!
Reč je o poslovnom prostoru od 67 kvadratnih metara u Ćuprijskoj ulici u Doboju u koji je nepoznata osoba, obijanjem katanca na ulaznim vratima, provalila u julu ove godine.
Potom se uzurpator, mimo znanja "Novosti" kao vlasnika, nasilno uselio i započeo adaptaciju i renoviranje prostora, iako je provala uredno prijavljena Policijskoj stanici Doboj 1 i Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu.
Sporni lokal bio je u vlasništvu Novinsko izdavačko-štamparskog preduzeća "Oslobođenje" nad kojim je 2011. godine pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pokrenut stečajni postupak.
U tom postupku "Novosti" su dobile status prvog razlučnog poverioca, nakon čega su posle odluke Osnovnog suda u Doboju u novembru 2014. godine kupile tri poslovna prostora, među kojima i lokal u Ćuprijskoj ulici.
Na osnovu rešenja dobojskog Osnovnog suda, "Novosti" su ušle u proceduru uknjižbe poslovnih prostora, pa su od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), Područna jedinica Doboj, 22. januara 2015. godine 1/1 dobili Rešenje o upisu prava svojine na poslovnom prostoru i brisanju svih hipoteka i zabeleški.
Lokal je dugo bio prazan, što je određenim moćnicima očigledno zapalo za oko. Preko pojedinih službenika grada Doboja, ali i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove organizovali su volšebnu otimačinu, za koju će se ispostaviti da je puna "rupa" i kriminalnih aktivnosti.
Ceo skandal počinje u aprilu ove godine kada grad Doboj na potpuno nezakonit način u RUGIP-u na sebe upisuje poslovni prostor, a potom ra bez znanja "Novosti" prodaje trećem licu.
Još skandaloznije je i to što se poslovni prostor nalazi pod hipotekarnim kreditom u iznosu od 240.000 konvertibilnih maraka, što je kupcima očigledno promaklo.
Prodaja je obavljena putem javne licitacije, objavljene u jednom banjalučkom dnevnom listu. Oglas, koji je potpisao gradonačelnik Doboja Obren Petrović, objavljen je 20. juna 2017. godine, a da nije objavljen i u "Službenom glasniku", čime je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi.
Takođe, prodaja je oglašena bez odluke Skupštine grada Doboja, što je takođe zakonska obaveza.
O kakvom je kriminalnom poduhvatu reč najbolje svedoči činjenica da je kupac poslovni prostor na sebe upisao 29. maja, odnosno skoro mesec dana pre nego što je uopšte objavljen oglas o prodaji!?
Slučaj otimačine poslovnog prostora "Novosti" su u julu prijavile Policijskoj stanici Doboj 1, čiji su službenici izašli na lice mesta i konstatovali stanje na terenu.
Pokrenuta je istraga, koja je u međuvremenu prebačena na Sektor kriminalističke policije PU Doboj.
"Novosti" su se obratile i gradu Doboju, kabinetu gradonačelnika, kao i Odeljenju za prostorno uređenje i inspekcijske poslove.
Na naš zahtev lokalna inspekcija je bila dužna da obustavi radove na sanaciji poslovnog prostora, ali to nije učinjeno. Umesto toga dostavljen nam je odgovor da inspektor nikoga nije zatekao na terenu, pa nema kakve radove da obustavi (!?), iako smo se na licu mesta uverili u suprotno.
Tokom interne istrage, "Novosti" su došle do saznanja da se slična otimačina imovine u Doboju dogodila većem broju građana i vlasnika firmi.
Pozivamo sve stanovnike Doboja, koji imaju sličan problem ili validnu dokumentaciju u vezi sa otimanjem imovine i uzurpacijom privatne svojine da nam se jave na broj +38751-257-142.
U kabinetu gradonačelnika Doboja ni juče nisu bili raspoloženi za razgovor na ovu temu. Sekretarica nas je prebacivala na potparola Mladena Gavrića, ali se ni on nije odazivao na naše pozive.

IZVOR: N1

 

Najnovije