Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dug i težak sastanak premijerke s predstavnicima medija

15.11.2017.

Sastanak premijerke Srbije Ana Brnabić s predstavnicima Grupe za slobodu medija, koju čine novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva, bio je dug i težak, ali je protekao u konstruktivnoj atmosferi, saopštila je Vlada Srbije.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su premijerki Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne gupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.   Vlada Srbije saopštile je posle da je "sastanak, koji je bio dug i težak i, pored brojnih početnih neslaganja, protekao u konstruktivnoj atmosferi" i da su obe strane pokazale dobru volju da se nastavi započeti dijalog.  

U zahtevu Grupe za slobodu medija se navodi da novinarska i medijska udruženja, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva i građanke i građani okupljeni u neformalnoj Grupi za slobodu medija, od Vlade i Skupštine zahtevaju da predstavnici vlasti, prvenstveno najviši državni funkcioneri, prestanu sa javnim prozivkama i pokušajima diskreditovanja novinara i medija.  

Oni traže da Vlada, ministarstva, njeni članovi i predstavnici drugih državnih institucija, kada dostavljaju pozive za javne događaje, odgovaraju na pitanja novinara i zahteve medija za intervjue i izjave, na jednak način, bez selekcije i diskriminacije, tretiraju sve medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije.   Brnabić je rekla da je primarni zadatak Vlade rad na započetim reformama, kao i vođenje konstruktivnog dijaloga po svim pitanjima koji su od društvenog značaja, kao što su medijske slobode.  

Premijerka je obećala da će u narednih desetak dana odgovoriti na zahteve Grupe za slobodu medija, ne prejudicirajući kakvi će odgovori biti, navodi se u saopštenju i dodaje da će se posle današnjeg prvog radnog sastanak nastaviti započeti razgovori sa predstavnicima Grupe za slobodu medija.  

U saopštenju se navodi da je dogovoren i poseban sastanak Grupe s ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, koji je pored ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem prisustvovao sastanku.  

U ime Grupe za slobodu medija, u razgovoru su učestvovali Slaviša Lekić (NUNS), Nedim Sejdinović (NDNV), Zoran Sekulić (Asocijacija medija), Maja Stojanović (Građanske inicijative), Ilir Gaši (Slavko Ćuruvija fondacija) i Vukašin Obradović (Vranjske).  

IZVOR: NUNS

FOTO: NUNS

Najnovije