Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

KUKAVIČKI ČIN MEDIJSKE KOALICIJE

20.10.2017.

 

Medijski savez osuđuje odluku članica medijske koalicije i Asocijacije medija da se povuku iz Radne grupe za izradu nove medijske strategije i taj potez ocenjuje kao kukavički čin onih koji su najodgovorniji za sadašnji katastrofalni položaj novinara i medijskih radnika u Srbiji i urušavanje novinarstva.
Današnju izjavu Slaviše Lekića, predsednika NUNS-a, da su u Radnoj grupi ostali "država i njeni sateliti", smatramo nedostojnom i pozivamo ga da u javnom duelu sa bilo kojim našim predstavnikom kaže ko je odgovaran što je više od hiljadu naših kolega ostalo bez posla, što najbolji novinari beru maline po Srbiji, što su zatvoreni brojni lokalni mediji koji su odlično radili svoj posao.
Jasno je da medijska koalcija uz podršku medijskih "eksperata" želi da zadrži haotično stanje na medijskoj sceni koju su sami kreirali i koja im najviše i odgovara.
Još jednom podsećamo da uporno, ali bezuspešno, pozivamo samoproklamovana vodeća medijska udruženja da novom medijskom strategijom otklone katastrofalne posledice medijskih zakona, čijem donošenju su kumovali njihovi predstavnici. Ukazivali smo na malverzacije u projektnom finansiranju, na značaj opstanka Tanjuga i regionalnih i lokalnih javnih servisa, uspostavljanje socijalnog dijaloga.
Istrajaćemo u borbi na jačanju nezavisnih i objektinih medija. Hoćemo da naše kolege rade svoj posao, a ne da budu sezonski nadničari.
Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS)
Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR)
Društvo novinara Vojvodine (DNV)
Sindikat novinara Srbije (SINOS)
U Beogradu, 20.10.2017.

IZVOR: SINOS

 

Najnovije