Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

IFJ i EFJ osuđuju pritiske na novinare i medije u Srbiji

25.09.2017.

 

Pozivamo srpske zvaničnike da javno osuđuju pretnje za slobodu medija i napade na novinare, naglašava se u zajedničkom saopštenju najvećih međunarodnih novinarskih organizacija.
Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) solidarišu se sa novinama Vranjskim, osuđuju političke i ekonomske pritiske na medije i daju punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode. 
- Vlada Srbije bi trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman. Pozivamo srpske zvaničnike da javno osuđuju pretnje za slobodu medija i napade na novinare - rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard povodom odluke vlasnika i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića da zbog političkih i ekonomskih pritisaka ugasi taj medij posle 23 godine postojanja.
- Kontinuirani napadi na novine Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji. Ne možemo da tolerišemo to što je ugledni nedeljnik pod stalnim nadzorom i zastrašivanjem samo zbog toga što obavlja svoj zadatak informisanja građana. Tražimo od Vlade Srbije da učini sve što je u njenoj nadležnosti da bude garant slobodnog i nezavisnog novinarstva u zemlji – izjavio je predsednik IFJ Filip Lerut.
Evropska i Međunarodna federacija novinara u zajedničkom saopštenju izražavaju solidarnost sa osnivačem Vranjskih Vukašinom Obradovićem i podsećaju da su on i njegove kolege u redakciji višestruko nagrađivani za svoj novinarski istraživački rad. U saopštenju se ukazuje i da je 2009. OEBS proglasio Obradovića za medijsku ličnost godine, te da je bio predsednik NUNS-a od sredine 2010. do februara 2017.
Najveće međunarodne novinarske asocijacije podsećaju da je “nedeljnik Vranjske prestao da izlazi zbog administrativnog uznemiravanja”. Navode i da je osnivač i glavni urednik Vranjskih javno saopštio da su novine bile izložene intenzivnim političkim i ekonomskim pritiscima, uključujući i inspekcije koje su, navodno, bile usmerene na kompromitovanje finansijskog poslovanja tog medija.
EFJ i IFJ navode da ih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obavestilo da su Vranjske novine od svog osnivanja 1994. godine kontinuirano podvrgnute političkim i ekonomskim pritiscima, jer je taj nedeljnik poznat po otkrivanju zloupotreba javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal. Obradović, njegova porodica i njegove kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje ekonomski guše novine.
U saopštenju se podseća i na otvoreno pismo Obradovića od 21. septembra u kojem on postavlja više pitanja Poreskoj upravi o razlozima kontrole Vranjskih i ukazuje da novine od svog osnivanja posluju transparentno i u skladu sa zakonom. U svom poslovanju Vranjske nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, i nikada nisu menjale ni ime ni izdavača. 
U ranijim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su uvek poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima. 
EFJ i IFJ ukazuju da novinarska i medijska udruženja u Srbiji ocenjuju da je srpska vlada ušla u novu brutalnu fazu zastrašivanja novinara i medija, sa ciljem da potpuno onemogući njihovu ulogu čuvara i utišaju svako nezavisno kritičko mišljenje.
"Tražimo od građana i nevladinih organizacija da preuzmu aktivnu ulogu u borbi za zaštitu slobode medija i izražavanja, s obzirom da to svakako nije samo pitanje profesionalaca u medijima, već preduslov svakog demokratskog procesa. Takođe, tražimo od međunarodnih organizacija da zaustave ignorisanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i da se aktivno uključe u zaštitu demokratskih vrednosti koje su sami promovisali ", naglašava se u zajedničkom saopštenju EFJ i IFJ.

IZVOR: NUNS

Najnovije