Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

EU: Sloboda izražavanja je evropska vrednost, pratićemo poštovanje slobode medija u Srbiji

22.09.2017.

 

Evropska unija je podsetila da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, saopšteno je Birnu iz sedišta Evropske unije u Briselu.
Povodom optužbi Pokreta socijalista, partije ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, u saopštenu se navodi da su "nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva". 
EU podseća Srbiju, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje.
"Sloboda izražavanja je među fundamentalnim vrednostima i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije", piše u saopštenju.
Dodaje se da napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija.
"EU će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora", dodaje se u saopštenju.
Takođe se navodi da i da dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima.
U saopštenju se podseća da je EU je reagovala na napad na Dojčinovića, ali i na drugi slučaj koji se odnosi na osnivača i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića.
Na tekst "Tetka iz Kanade platila Vulinu stan" u kom se tvrdi da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista odgovorio je saopštenjima u kojima urednika KRIK-a naziva narkomanom i optužuje ga da ne prijavljuje sve prihode.
Nedeljnik Vranjske prestao je da postoji 18. septembra, posle 23 godine, a Vukašin Obradović je u znak protesta zbog gašenja tog nedeljnika otpočeo štrajk gladju, koji je juče prekinuo po savetu lekara.

IZVOR: BETA

 

Najnovije