Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vukašin je žrtva reforme u čijem je kreiranju i sam učestvovao

20.09.2017.

 

Bez rezerve pružamo ljudsku podršku bivšem predsedniku NUNS-a i vlasniku Vranjskih novina kao čoveku.
Možda mi, više nego iko razumemo problem jer ga godinama nosimo na svojim plećima. Još gore su prošli mnogi radnici i mediji u Srbiji koji umesto u redakcijama sede u kioscima i beru maline.
Ali ne možemo zarad iskrenosti i jasne slike da ne kažemo šta je uzrok Vaše današnje i naše višegodišnje muke.
Odgovor je jasan! Medijske reforme za koje ste ginuli, koje ste nametnuli zajedno sa Vašom Medijskom koalicijom Vukašine. Niste li Bi na sajtu NUNS-a imali štopericu "JOŠ HH : HH MESECI, DANA, SATI DO PRIVATIZACIJE MEDIJA". Tada smo mi baš ovako kumili i molili da to ne činite. Ta štoperica bila je kobna za mnoge medije, televizije, novine koji su pale u ruke tajkuna, partijaša i ostale bulumente. Znate da je zbog toga preko hiljadu medisjkih radnika poslednji put primilo platu, a mnogi otišli bez ičega. Ne može Evropa biti izgovor. Da li su to oni uradili svojim medijima ako je dobro?
Šta ste to nama i Vama doneli i kako ste nas reformisali?
Da li je ta reforma bila put u zatiranje stotine medija i da li su neki od toga očekivali sreću? Zar ste mislili da ćete zatiranjem Tanjuga na čemu danonoćno rade, TV Čačka koga nema, TV Gornjeg Milanovca koji takođe više ne postoji, TV Kragujevca, Niške televizije, Radio Pirota i brojnih drugih medijskih kuća doneti nekome sreću?
Zar ste mislili da će, “kumovska, ortačka, stručna i ekspertska komisija” koja je dodatno od Prijepolja do Subotice urnisala medije sama sebe ocenjivati, dodeljivati i nagrađivati doveka? Kako ne digoste glas kada Vaše komšije i jurišnici LJilje i Nina sa šrafcigerom izbaciše na ulicu Sindikat novinara?
Žao nam je Vukašine svakog medija koji stavi katanac, pa i Vranjskih naravno. Mi se sa takvim žalom budimo od kako je štoperica pokazala 00 : 00.
Udruženje medija i medisjkih radnika zajedno sa Medijskim savezom spremno je da razgovara i da se bori za svaki medij, svakog čoveka i svaku stranicu. Ali nećemo pristati da gazimo preko medijskih leševa. Svaki izgubljeni medij ili otkaz je naš poraz. U toj borbi za život medija spremni smo da idemo sa svima. Nova medijska strategija koja će biti uskoro donešena, ne sme ponoviti ovakve greške.
Nadamo se da su predsednici NUNS-a, UNS-a, Lokal pres-a i ostalih naučili lekciju.
Ona glasi kako seješ tako žanješ, ne raduj se tuđoj nesreći i porez se mora platiti !
Udruženje medija i medijskih radnika

 

Najnovije