Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vlada Srbije izdala saopštenje povodom slučaja "Vranjske"

20.09.2017.

Vlada Srbije se oglasila povodom gašenja lista "Vranjske" i štrajka glađu koji je zbog toga započeo vlasnik lista Vukašin Obradović.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, medijska strategija koja je pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, definisala je povlačenje države iz medija.
"Sve organizacije i udruženja koji su učestvovali u kreiranju medijske strategije, pohvalili su ovaj princip uređivanja vlasništva u medijima, kao način da se obezbedi samostalnost u njihovom radu. Po ovom principu, mediji se finansiraju po tzv. projektnom principu odnosno preko konkursa koji organizuju državne institucije, međunarodne organizacije i donatori koji se bave podrškom rada medija. Vlada Republike Srbije je putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala "Vranjske" sa ukupno 4.475.959 dinara", navodi se u saopštenju.
Takođe, Vlada Srbije navodi i novčane iznose, za koje tvrdi da su upućeni "Vranjskim". 
"U ovoj godini, "Vranjske" su dobile 1.000.000 dinara za projekat ”Čitaj, lajkuj, šeruj Boru” i 700.000 dinara za ”Jug Srbije onlajn”, što je za 70 odsto više nego prošle godine. U 2016. godini ”Vranjske” su dobile milion dinara za projekat ”Krivični postupci - evropske integracije - domaća praksa”, u 2015. godini 1.200.000 dinara, a u 2014. godini 575.959 dinara. Nedeljnik ”Vranjske” ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, čak naprotiv. Dodatno, iz budžeta grada Vranje, u periodu od 2014. godine do danas, novinskom izdavačkom preduzeću ”Vranjske” isplaćen je iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama", dodaje se. 
Vlada Srbije ističe da je važno istaći da se "Vranjske" bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO koji je u nadležnosti Filijale Vranje i da je Vlada Republike Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret ”Vranjskim” i prevaziđe i te probleme. 
"Ovaj prostor zakupljen je još od 2002. godine i zakupac do danas nije redovno izmirivao obaveze po ugovoru o zakupu pa je nekoliko puta upućivana opomena i tužba za iseljenje, nakon čega su dugovi izmireni. Na kraju je, u januaru ove godine, upućena Tužba za pražnjenje poslovnih prostorija i plaćanje zakupnina i troškova. Nakon izmirenja obaveza, zakupac je nastavio bespravno da koristi ovaj prostor, a ročište po tužbi Fonda zbog nezakonitog korišćenja prostora, zakazano je za oktobar ove godine. Podsećamo da su u periodu od 2008. do 2012. godine, ”Vranjske” od Vlade Republike Srbije dobile ukupno 1.674.794 dinara. Dakle, Vlada Republike Srbije je samo ove godine, opredelila veći iznos ”Vranjskim” nego što je ukupno dodel?eno u periodu od pet godina, od 2008. zaključno sa 2012. godinom", dodaje se. 
Vlada Srbije potom i zaključuje: 
"Iz svega navedenog, jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su ”Vranjske” dobijale od Vlade Republike Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i grada Vranje, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta, ističe se u saopštenju Vlade Srbije. Štrajk glađu najradikalniji je vid protesta koji ne vodi rešenju, već u još veće probleme. Vlada apeluje da se rešenja traže na drugi način i uvek je otvorena za dijalog".

IZVOR: TANJUG

 

Najnovije