Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Međunarodna federacija novinara o gašenju Newsweek Srbija

IFJ

Adria Media Group (AMG), najveća srpska izdavačka kuća, saopštila je 1. Avgusta da prestaje sa izdavanje srpskog izdanja popularnog američkog magazina Newsweek Bankovni računi AMG zamrznuti su od strane srpskih vlasti početkom jula, saopštila je grupa.

AMG je citirala saopštenje Poreske uprave od 6. jula u kom se navodi da je blokiranje njihovih računa načinjeno "kako bi se obezbedilo prikupljanje prihoda čija je kontrola u toku, s obzirom na to da postoji rizik da će obveznik da izbegne ovu obavezu".
Zahtevi za dodatnim objašnjenjima povodom ove odluke odbijeni su od strane Poreske uprave, izveštavaju mediji, uz obrazloženje da su razlozi "tajni".
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) - koja je članica IFJ/EFJ saopštila je da "žali i da izražava ozbiljnu zabrinutost zbog zatvaranja magazine NJuzvik Srbija. NJuzvik je imao profesionalnu uređivačku politiku, različitost sadržaja, naročito se baveći specifičnim nekomercijalnim temama od javnog značaja, zauzimao je posebnu poziciju na srpskoj medijskoj sceni.
Bez ulaženja u opravdanost tvrdnji AMG, NUNS veruje da je medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano i da u praksi još nisu zaživela zakonom predviđena rešenja i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija".
Udruženje novinara Srbije (UNS) - takođe članica IFJ/EFJ izražava "žaljenje kad god se medij koji doprinosi različitosti mišljenja i bavi se važnim pitanjima - zatvori", rekao je predsednik UNS Vladimir Radomirović. AMG je podnela krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i Dragane Marković, direktorske Poreske uprave Srbije, uz tvrdnju da su žrtve "brutalne dirigovane kampanje koju ministar vodi u provladinim medijima protiv predsednika AMG Aleksandra Rodića i zaposlenih u njegovoj kompaniji".
Newsweek je popularni magazin u vlasništvu američke kompanije sa 12 globalnih jezičkih izdanja kao i četiri izdanja na engleskom jeziku. Newsweek Srbija počeo je sa izlaženjem u januaru 2015. nakon što je AMG kupila licencu krajem 2014. U junu 2016. AMG je Newsweek počeo da štampa kao mesečnik.

IZVOR: IFJ