Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kragujevac preuzeo RTK, sledi još jedna privatizacija

26.06.2017.

Odlukom odbornika gradske skupštine, Radio-televizija Kragujevac je ponovo u vlasništvu grada Kragujevca.

Vlada Srbije je prepustila, ovu nekada značajnu medijsku kuću centralne Srbije, na upravljanje Kragujevcu posle poništene privatizacije a grad u narednih šest meseci treba da osposobi RTK za novu privatizaciju.
Kakva je budućnost Radio-televizije Kragujevac i da li će poreski obveznici grada na Lepenici ponovo, indirektno, puniti džepove novih vlasnika ove medijske kuće?
Biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević je pre godinu i po kupio sedam medija u Srbiji, među kojima i Radio-televiziju Kragujevac. Rezultat privatizacije RTK je da sada ima 24 zaposlena umesto 105, višemilionske dugove, zastarelu opremu i nije izvesno da li će ikada "stati na noge".
Opozicioni odbornik Dušan Aleksić ističe da Kragujevac nema javno informisanje, jer su mediji bez projektnog finansiranja kroz konkurse, voljom gradonačelnika Radomira Nikolića: "Budućnost RTK je neizvesna. Mi smo upozoravali i kada je privatizovana da je u pitanju divljačka privatizacija. Pokazalo se da smo u pravu. RTK je kupljena za 85.000 evra . Nakon toga, odlukom Gradskog veća, dodeljuje se 250.000 evra za namirenje dugova, koji su, doduše, nastali pre privatizacije", kaže odbornik Zajedno za Šumadiju.
Gradonačelnik Kragujevca je odsutan, a njegovi pomoćnici i članovi gradskog veća ne mogu da komentarišu dešavanja oko RTK, kažu u kabinetu Radomira Nikolića.
Gordana Mirović, nekadašnja urednica u RTK koja je shvatila gde ide radio-televizija, i uzela otpremninu, sumnja da ima "leka" za medijsku kuću: "Mislim da smo svi mi naterani, prosto isterani iz RTK. Nama je i rečeno da ima previše zaposlenih. LJudi koji treba da se bave RTK treba to da urade ozbiljno, a ne da medije stavljaju na dnu lestvice svog interesovanja. Volela bih da bude drugačije i da se ova kuća ne vuče po blatu, kao do sada“, kaže ona.
Kolega Gordane Mirović koji je ostao u televiziji Kragujevac je optimista:
"Da bi u ovom trenutku sa radom počela televizija, treba sanirati dugovanja ali i opremu koja nedostaje. To nije problem, to može da se sanira. Što se tiče kadrova RTK, mogu slobodno reći da je ostalo dvadesetak ljudi. Ima kadrova, Kragujevac ima kadrova za rad u medijima. Mislim da sve to može brzo da se sanira", kaže Saša Stamenić, novinar-urednik TV Kragujevac.
Namerno izvlačenje novca koji se sliva u gradski budžet za informisanje, razlog je posrtanja kragujevačkih medija, smatra nekadašnji predsednik Skupštine grada i lider Šumadijske regije.
"Za oko godinu i po dana privatne RTK, koju je vlasnik kupio za devet miliona dinara, nadamo se i platio mada to nije lako proverivo, to je preduzeće izvuklo preko 100 miliona dinara iz budžeta grada Kragujevca. Izgleda da je to ideja, da se javnim sredstvima osposobi jedno propalo privatno preduzeće, za novu, verovatno, poverljivu privatizaciju“, kaže Saša Milenić, odbornik Šumadijske regije-PSG.
Prva privatizacija je bukvalno "dotukla" RTK. Naredna je za pola godine.
Zbog tužbi zaposlenih za neisplaćene zarade, popisan je i rasprodat deo opreme i ceo vozni park Radio-televizije Kragujevac. Dva računara i kameru na aukciji je kupio grad Kragujevac, koji sada skupštinska zasedanja prenosi na Jutjubu, često bez tona.

IZVOR: N1

Najnovije