Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tužno stanje srpskih medija

EU

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Grupe socijalista Tanja Fajon ocenila jedanas da EP nema dovoljno mehanizama koji bi uticali na situaciju medijskih sloboda u Srbiji i napomenula da "svi znamo da je to vrlo ozbiljno pitanje".

Uvek upozoravamo, ali očito to nije dovoljno, s obzirom da su indeksi slobode medija u Srbiji veoma tužni, ako tako mogu da kažem. I kao bivši novinar mislim da je to neprihvatljivo, izjavila je Fajon za Radio Slobodna Evropa.
"Ja ću na to i dalje upozoravati u razgovorima sa srpskim vlastima, jer to je sigurno nešto gde Srbija ne može da ide dalje i napravi značajan progres prema Uniji”, dodala je ona.
Fajon je rekla da su Rezolucijom koju je danas u Strazburu usvojio EP Srbiji poslati pozitivni signali, ukazujući istovremeno na mnogobrojne probleme kada je reč o poštovanju demokratskih standarda, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.
“Postavljam pitanje zato što imamo slučajeve poput Savamale. Imamo slučajeve koji nikada nisu rešeni po pitanju slobode medija i fizičkih napada na novinare. Sve su to pitanja koja se tiču poglavlja 23. i 24. i bojim se da vlasti u Srbiji sada na njih ne bi mogle da daju pozitivan odgovor”, rekla je.
Ne bi bilo dobro do zatvaramo oči kada su u pitanju demokratski standardi ili vladavina prava, naglasila je Fajon.
Prema njenim rečima, ponekad se čini da Evropska komisija nema dovoljno političke snage ili ambicije. Komesar Johanes Han u utorak nije spomenuo slobodu medija, a svi znamo da je to vrlo ozbiljno pitanje. Videla sam fotografije novinara koji su bili napadnuti, što je sigurno neprihvatljivo, upozorila je Fajon. Ona je podsetila da je već godinama prisutna ista preporuka, ili kritika, Evropske komisije, zbog čega bi vlasti u Srbiji trebalo da naprave nešto.
Fajon smatra da bi u tome bio značajan pritisak Evropske komisije, ali ona danas kao da nema dovoljno snage. Znamo da je predsednik Junker rekao da neće biti proširenja u narednih pet godina i čini mi se da ova komisija nema puno ambicija, ali to nije razlog da srpske vlasti ne sprovode reforme, zaključila je ona.

IZVOR: FONET