Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SDS i NPS traže preispitivanje privatizacije medija

19.05.2017.

Poslanik Miroslav Aleksić  rekao je danas da je njegova poslanička grupa  Socijaldemokratske stranke i Narodnog pokreta Srbije podnela  zahtev da se u dnevni red Skupštine uvrsti, po hitnom  postupku, obrazovanje Anketnog odbora radi utvrđivanja  stanja u medijima posle privatizacije, uključujući i pitanje  ugašenog Tanjuga, koji i dalje radi.

On od Vlade traži odgovor kako će se rešiti status Tanjuga koji je ugašen 31. oktobra 2015. i kako će se Tanjug finansirati u narednom periodu.

Danas imamo situaciju da mediji u Srbiji liče na sve osim na ciljeve seta medijskih zakona, mediji danas nisu ni slobodni ni nezavisni, stanje medija je gore nego kad je aktuelni premijer bio ministar informisanja 1999, rekao je Aleksić.

A, kako je dodao, primer je Tanjug agencija koja je ugašena 31. oktobra, a ona danas funkcioniše i radi nesmetano, a osim što se finansira obezbeđuje i dobit, nastavljajući da krši zakon.

To je još jedno obeležje ove vladavine, osim fantoma iz Savamale imamo još jedan fantom – Tanjug, zaključio je Aleksić.

Grupa poslanika od Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva privrede traži odgovore o privatizaciji medija i stanju u agencijama i medijskim kućama čiji status nije rešen, dok, naveo je Aleksić, ministar informisanja pokušava da iznađe nov način za njihovo funkcionisanje.

IZVOR: FONET

Najnovije