Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ratko Dmitrović: Zahtev za vešanje obešenog

18.05.2017.

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavljuje pismo koje je danas dobilo iz Kompanije „Novosti“.

Samo 24 sata nakon što sam saopštio da mi je istekao četvorogodišnji mandat na čelu Kompanije „Novosti“, oglasila se "grupa zaposlenih u Novostima"- ne zna se ko je vodi, ko sve sačinjava- sa zahtevom da budem smenjen. To mu dođe kao zahtev za vešanjem obešenog.
Među članovima Grupe, izvesno je, ima i članova mog uređivačkog kolegijuma. Uz nekoliko programiranih, krajnje besmislenih laži, uz jedan neuspešan pokušaj da budu duhoviti, u Peticiji (veoma niskog stilskog nivoa) kažu da list "Večernje novosti" ne valja, da je srozan tiraž i da je za to kriv Ratko Dmitrović.
To, dakle, tvrde i neki od onih koji su četiri poslednje godine, sve do juče, svakodnevno sa mnom pravili „Večernje novosti“; ocenjivali ih svakoga dana (bukvalno) na jutarnjem kolegijumu i nikada ni jednu zamerku nisu imali, ni na moj rad ni na finalni proizvod - Novosti. Naprotiv - samo pohvale. Odjednom, ništa ne valja. Mogu li ovo da objasnim? Mogu, naravno, ali nema ni potrebe ni smisla. Sve je prozirno, jasno i slučajnom posmatraču. U "Večernjim novostima" počelo je osvajanje pozicija za ono što dolazi, neka vrsta pretrčavanja, mada nije najjasnije od koga i prema kome. Kao i uvek u slicnim situacijama, neki su se preračunali.

IZVOR: UNS

 

Najnovije