Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Obezbediće sredstva za RTK do nove privatizacije

24.04.2017.

Ukoliko kragujevačka gradska uprava dobije saglasnost Vlade Srbije, osnivačka prava nad Radio-televizijom Kragujevac (RTK) biće preneta na grad Kragujevac, navedeno je u zaključku "o namerama o prenosu osnivačkih prava nad RTK", koji je usvojen na današnjoj sednici Gradskog veća.

U saopštenju se pojašnjava da zaključak "o namerama prenosa osnivačkih prava nad RTK" znači da će po okončanju socijalnog programa, koji se u RTK upravo realizuje, Vladi Srbije biti podnet zahtev za davanje saglasnosti za "prenos udela iz Registra akcija i udela gradu Kragujevcu do sticanja uslova za novu privatizaciju RTK".
"Organi Grada će, u najkraćem mogućem roku, pripremiti sva potrebna akta kojima će Skupština grada moći da prihvati zaključak Vlade Srbije i time stvori uslove za potpisivanje ugovora o prenosu osnivačkih prava sa resornim ministarstvom. Gradsko veće će, u skladu sa odlukom o budžetu grada za 2017, obezbediti sredstva neophodna za funkcionisanje RTK do nove privatizacije, što podrazumeva izmirenje obaveza prema zaposlenima i ostalim poveriocima, posebno vodeći računa da se obaveze prema zaposlenima izmire uz poštovanje rokova definisanih uslovima socijalnog programa", poručeno je sa sednice GV.
Istaknuto je, pritom, da je razlog za donošenje ovog zaključka sadržan "u potrebi da se RTK na adekvatan način pripremi za novu privatizaciju, koja će omogućiti opstanak ove medijske kuće koja je od značaja ne samo za grad Kragujevac već i za čitavu Šumadiju"...
U RTK je, u minulim decenijama i godinama, mnogo uloženo, i to ne samo materijalnog i finansijskog, nego, podvlači se u saopštenju sa sednice GV, i ljudskog napora da se stvori medij koji će zadovoljavati potreba za informisanjem žitelja Šumadije. Grad Kragujevac, otuda, ima obavezu da pomogne da RTK opstane i nastavi da se bavi svojom osnovnom delatnošću kako bi građani bili pravovremeno i objektivno informisani, konstatovano je na sednici GV, uz napomenu da je 16. marta ove godine nadležnima u gradskoj upravi dostavljena peticija kojom je više od 10.000 Kragujevčana izrazilo "jasnu potrebu za opstankom RTK". 
Polovina zaposlenih prihvata otpremnine
Postupak preuzimanja RTK gradska uprava će, kao što je naš list već najavio, započeti čim u toj medijskoj kući bude okončana realizacija socijalnog programa, kojim je predviđen dobrovoljni odlazak iz firme uz ponuđene otpremnine, a koji je, prema (ne)zvaničnim informacijama, do sada prihvatilo više od polovine od oko 60 preostalih novinara i drugih medijskih radnika.

IZVOR: "Danas"

 

Najnovije