Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

23.04.2017.

 

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Zašto?", noćas u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. U napadu NATO-a ubijeno je 16 naših kolega.
Tačno u dva sata i šest minuta navršilo se 18 godina od pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije, koji su stradali u NATO bombardovanju.
Porodice, kolege i prijatelji minutom ćutanja odali su počast stradalima, položili vence i upalili sveće kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku. 
U ime porodica prisutnima se obratio Milorad Medić.
"Mi ih nosimo u srcima i oni su u našim mislima. Žrtve i ovaj spomenik 'Zašto' su opomena da se ovakav zločin više nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi zarad budućih generacija", rekao je Medić.  
Vence su položili Ilija Cerović, v. d. direktora Televizije Srbije i Dragan Karadžić, zamenik predsednika Upravnog odbora RTS-a.  
NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva razorna projektila.
Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije.  
Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.
U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković(39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović(50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.
U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

IZVOR: RTS

Najnovije