Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gašenje novosadskih televizija

17.02.2017.

Video K9: Za devet godina, od kada su podeljene prve dozvole, šest televizija i preduzeća je nestalo, a time i šest mesta koja su zapošljavala novinare.

Poslednja na medijskom nebu Novog Sada ugasila se televizija Panonija kojoj je REM krajem decembra oduzeo dozvolu za emitovanje. I ostali novosadski mediji se boje i bore za svoju budućnost.
Od deset televizija koliko ih je bilo u Novom Sadu, a to su Kanal 9, Delta, Melos, Mozaik, Most, Panonija, Novosadska, Beseda, NS Medija i Duga, danas rade samo četiri – osim Kanala 9, program emituju i Novosadska, Most i Duga.
Dolaskom digitalizacije medija situacija u televizijskim preduzećima se dodatno pogoršala. Visoki nameti od strane različitih državnih insitutucija, samo dodatno pogoršavaju već ionako lošu situaciju.
Nedim Sjedinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, smatra da je, što se tiče Novog Sada i odnosa prema medijima, bilo putem konkursa ili putem javnih nabavki, Novi Sad jedna od lokalnih samouprava koja na ‘najgori mogući način sprovodi nove medijske zakone’.
“Očigledno da tu postoji veoma jasna politika grada i gradske vlasti da sredstva dodeljuju isključivo onim medijima ili gotovo isključivo onim medijima koji su bliski vlasti ili koji su na neki način čak i u vlasti, u vlasništvu vladajuće partije, odnosno Srpske napredne stranke. To je jedno ponašanje koje je, pre svega, protivzakonito, a onda i duboko protiv interesa grada”, rekao je Sjedinović.
Zanimljiv je i podatak da, na primer, Novosadska televizija dobije iz gradske kase više sredstava nego sve druge gradske televizije zajedno, što svakako čini da je utakmica na medijskom tržištu nepravedna, a konkurencija nelojalna.
“One televizije u Novom Sadu, konkretno Novosadska televizija, dok je državna televizija bila u povlašćenom položaju i koja je sprečavala razvoj drugih medija, pre svega televizija u gradu. Sada se nalazi u nekoj vrsti paradržavnog vlasništva. Ona i dalje jeste povlašćena, ona i dalje jeste jedan od medija u zemlji koji će očigledno na različite načine dobijati novac od države na bilo kom nivou”, naveo je Sejedinović.
Suština čitavih medijskih reformi jeste to da se obezbedi jedna ravnopravna utakmica na medijskom tržištu i da se podstaknu oni medijski sadržaji koji jesu u javnom interesu, objašnjava Sejdinović, dodajući da bez jakih medija nema demokratskog razvoja društva, a da bez nezavisnih medija nema mogućnosti da javnost kontroliše rad države i političara.

IZVOR: Kanal9

 

Najnovije