Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Klub veterana Novosti: Državni udar na kompaniju

25.10.2016.

Klub veterana Večernjih novosti obaveštava javnost da je 3. avgusta 2016. po drugi put izvršen udar države na Kompaniju Novosti AD - kada je presudom Privrednog apelacionog suda Novostima nacionalizovana imovina vredna više od 19,5 miliona evra - čime je direktno ugrožen opstanak ove medijske kuće.

Prvi put se to dogodilo početkom 2000. godine, kada su Novosti, neustavnom uredbom Savezne vlade SCG izbrisane iz sudskog registra i pripojene Saveznoj javnoj ustanovi „Borba“, iako  je većinski deo kapitala već bio privatizovan, na osnovu tzv. Markovićeve privatizacije i Zakona o svojinskoj transformaciji iz 1997. 
Petooktobarskim promenama Novostima je vraćen pravni subjektivitet, ali ne i sav otuđen kapital, jer ni novoj, demokratskoj  vlasti, nije bilo po volji da najtiražnije dnevne novine u bivšoj SFRJ i kasnije Srbiji, budu sasvim nezavisne, tako da je u „novostvorenoj“ kompaniji - NIP Novosti AD - država  zadržala 29,5 odsto vlasništva, uskrativši zaposlenima pravo na drugi krug svojinske transformacije. 
Međutim, 23. juna 2011. država ponovo preuzima većinska upravljačka prava u Novostima pošto je Komisija za hartije od vrednosti, privremenim merama oduzela pravo glasa na ukupno 2.524 akcije,  kojima  su  do tada raspolagale tri povezane firme – Trimaks investments GmbH, Ardos Holding GmbH i Karamat Holdings LTD, u čijem je  vlasništvu  od 2006. godine 62,40 odsto kapitala Novosti. 
To je bio uvod u kasnija događanja sa reprivatizacijom Novosti i na kraju, sad je već sasvim jasno, neskrivene želje  države da  ponovo stavi pod apsolutnu kontrolu ne samo Kompaniju Novosti već i Večernje novosti. Novine,  koje su „deo naše kulturne baštine, deo naše istorije i, uz Politiku, ponos srpske novinske škole“, kako kaže Mirko Stamenković,  glavni i odgovornih urednik  „Večernjih novosti“ od 1969. do 1973. 
Prvi korak, ka ostvarenju ovog cilja, načinio je Privredni apelacioni sud (Sudsko veće Tatjana Đurica, Jasminka Obućina i Duška Ilić), koji je 3. avgusta u premetu Pž 4505/16, Kompaniji Novosti  oduzeo 7.819,54 m2 poslovnog prostora u zgradi, u Kosovskoj 22-26, ne  priznavši  im ni jedan jedini kvadrat, bez obzira  što su zaposleni u Večernjim novostima  ličnim odricanjima od svojih primanja, najviše uložili u ovu investiciju, čak - 51,78 odsto.  
Ulagalo se preko Fonda kapitalne izgradnje, čije su osnivanje  inicirale upravo Novosti, što je u to vreme, 1966.  bio smeo  uvod u kapitalističko akcionarstvo. Na drugom mestu po ulaganjima bila je Štamparija  sa 28,16 odsto, a svi ostali uključujući i „Borbu“, finansirali su izgradnju sa nešto više od 20 odsto.
Država nije dala ni dinar!  
Novosti su pored preuzetih obaveza u Fondu,  na račun Borbe i drugih nesolventnih  delova kuće nepovratno uplatile 230 miliona dinara! 
Odluka  Privrednog apelacionog suda, da Novostima oduzme 7.819,54 m2  doneta je neuobičajeno brzo, za tri meseca  i bez rasprave, iako je bilo više osnova da se rasprava održi, pa čak da u njoj učestvuje i Republički javni tužilac . Ovakvi postupci pred drugostepenim sudom inače, po pravilu, traju oko godinu dana. 
Nacionalizovana imovina je odlukom Privrednog suda  poklonjena  virtuelnom novinsko izdvačkom preduzeću „Borba“, koje,  prema statistici vlasništva akcionarskih društava, objavljenoj na portalu Centralnog registra HOV  -  zvanično  ne postoji! 
Sve do pre par meseci u PIB registru Poreske uprave,  ova kompanija , čija su poreska dugovanja  prema pisanju „Blica“ narasla na 1,9 milijardi dinara,  koristila je staru registraciju, odnosno PIB Savezne javne ustanove „Borba“. 
Klub veterana Večernjih novosti osnovano sumnja da iza odluke Prvrednog apelacionog suda stoji neko iz vrha izvršne vlasti – Vlade Srbije. Na ovakav zaključak navodi, pored ostalog, i izjava sudije Privrednog suda u Beogradu Vane Lalić, koja je pred zaključenje glavne rasprave u prvostepenom postupku,  rekla : “Sve odluke donete u vezi BORBE bile su političke, ja ću suditi prema zakonu“. 
S obzirom da se povodom  najnovije uzurpacije imovine Kompanije Novosti, niko iz menadžmenta ove kompanije nije zvanično i javno oglasio, što je i razumljivo, jer  je njen sadašnji direktor i glavni urednik  dok traju privremene mere Komisije HOV,  praktično – državni činovnik, Klub veterana Večernjih novosti smatra svojom obavezom da upozori sve nadležne državne organe u Srbiji na drastično kršnje zagarantovanih svojinskih prava. 
Klub Veterana Večernjih novosti upoznaće sa ovim slučajem i organe EU, posebno imajući u vidu da su u pregovorima o pristupanju Srbije EU otvorena poglavlja 23 i 24. Prvo se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, a drugo se između ostalog bavi i pitanjima pravde. 
Sramna odluka o nacionalizaciji imovine Kompanije Novosti i imovine  njenih bivših i sadašnjih  radnika koincidira sa izjavom najnovijeg ministra informisanja u Vladi Srbije, Vladana Vukosavljevića, od 20.09.2016.  godine, „da će se do kraja godine konačno znati vlasnička struktura u Novostima. ..“ Ministar, pravnik po struci, u svojoj bogatoj biogarfiji navodi i iskustvo sa nekretninama!
Klub veterana Večernjih Novosti uložio je zahtev za reviziju drugostepene odluke od 3.8.2016.  godine.
Odlukom Privrednog apelacionog suda praktično se prejudicira ishod predistražnog postupka, koji Republičko javno tužilaštvo  već godinama vodi povodom nejasnoća u privatizaciji  Kompanije Novosti. Jer, u ovom postupku nemoguće je izbeći i pitanje vlasništva poslovnog prostora.  
Ako Vrhovni kasacioni sud koji odlučuje o reviziji  prihvati presudu drugostepenog privrednog suda ostvariće se najzad želja svih birokratskih državnih struktura, od sedamdesetih godina prošlog veka do danas, da zavladaju medijskom kućom, koja je od osnivanja bila ne samo glas naroda, već i promoter avangarde novih društvenih odnosa i svetao primer održive prakse u oblasti izdavaštva. 
Bio bi to istovremeno i nezvanični demanti izjave premijera Aleksandra Vučića koju je septembra 2012. godine  dao Novostima : „ Savršen zločin ne postoji, pravo i pravdu niko ne može da pobedi“!   
Klub veterana večernjih novosti, koji okuplja tridesetak nekadašnjih novinara, urednika i glavnih urednika Večernjih novosti koji su najmanje 20 godina radili u ovom listu, preduzeće u narednom periodu sve što je neophodno kako bi imovina Kompanije Novosti bila denacionaolizovana, a što je u interesu ne samo ovog Kluba već i u interesu svih zaposlenih u Novostima, i o svojim aktivnostima redovno će obaveštavati javnost saopštenjima, preko svoje fejs buk stranice i na konferencijama za novinare.
Za Klub veterana Večernjih novosti
Andrej Dornik
Zlatko Čobović
Milan Mićović

IZVOR: NUNS

 

Najnovije