Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Policija svakodnevno preslišava sindikalnog vođu

24.10.2016.

 

Početkom prošle nedelje započeti štrajk upozorenja zaposlenih u Radio-televiziji Kragujevac, uskoro bi, poručuju iz te medijske kuće, mogao da preraste u totalnu obustavu rada, ukoliko narednih dana ne budu ispunjeni zahtevi zaposlenih vezani za isplatu zaostalih zarada i preispitivanje privatizacije RTK koju je, podsetimo, zajedno sa još sedamosam televizija diljem Srbije, pre nešto više od godinu dana kupio biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević.
Predsednik Sindikata UGS „Nezavisnost" u RTK Goran Antonijević za naš list kaže da je odmah po potpisivanju odluke o početku štrajka zaposlenih dobio poziv iz policije da dođe na informativni razgovor. Pozvan je, veli, kako bi dao izjavu povodom krivične prijave koju je protiv njega i još dvojice zaposlenih u RTK, ali i lidera UGS „Nezavisnost“ Branislava Čanka, u martu ove godine, u vreme prethodnog štrajka u RTK, podnela tadašnja direktorka te medijske kuće Slavica Trifunović. 
- Prijava protiv mene i dvojice kolega podneta je zbog navodnog ometanja zaposlenih koji nisu u štrajku, a protiv Čanka zato što je neovlašćeno boravio u prostorijama RTK, usled čega je direktorka Trifunović, kako je navela, dobila drhtavicu, povišeni krvni pritisak i druge tegobe - pojašnjava Antonijević, koji tvrdi da ga od početka prošlonedeljnog štrajka u RTK policija „zove svakog dana, dva puta dnevno, da provere da li će tog dana biti organizovan štrajk“, i to uz obrazloženje da je to „njihova radna obaveza". 
Zaposleni u RTK, podsetimo, zahtevaju isplatu četiri zaostale zarade, deblokadu računa firme kojoj su isključeni telefoni i internet, kao i da vlasnik Radoica Milosavljević napokon u nabavku nove opreme za Radio-televiziju Kragujevac investira 150.000 evra. Milosavljević tu obavezu nije ispunio u ugovornom roku, do 13. oktobra, kad je isteklo godinu dana od privatizacije RTK, čime su se stekli uslovi za raskid kupoprodajnog ugovora. 
Ministarstvo privrede, međutim, i dalje ne reaguje na tu činjenicu, već zaposlenima u RTK poručuje da će tek 30. oktobra da zatraži revizorski izveštaj o realizaciji kupoprodajnog ugovora za RTK, nakon čega će, prema saznanjima sindikalaca, vlasniku Radoici Milosavljeviću biti dat dodatni rok od 30 dana za ispunjavanje ugovornih obaveza. Sindikat „Nezavisnost“ je, ističu u toj organizaciji, sve bliže odluci da pozove zaposlene u RTK da totalno obustave rad.

 

IZVOR: "Danas"

Najnovije