Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS i PROUNS: Ustavni sud već dve godine ignoriše našu inicijativu

20.09.2016.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) traže da Ustavni sud nakon dve godine prekine da ignoriše inicijativu za ocenu ustavnosti seta medijskih zakona.

Primena Zakona o javnom informisanju i medijima je već izazvala niz negativnih posledica po javni interes u oblasti informisanja, dovela do gašenja velikog broja medija, ostavila brojne sredine bez ijednog medija, više od 1200 novinara i medijskih radnika bez posla.

Tražimo još jednom, da posle dve godine Ustavni sud hitno uzme u razmatranje inicijativu SINOS-a i PROUNS-a, podnetu septembra 2014. godine, ili da uvede Privremenu meru nesprovođenja Zakona, zatraženu 5. novembra 2014. godine, dok se Sud o njoj ne izjasni.

            Ustavni sud je jedina instanca koja je mogla da spreči propast javnog informisanja i da zaštiti prava građana garantovana Ustavom Srbije. Nažalost, Ustavni sud se dve godine ne izjašanjava o našoj inicinativi.

Da li će Ustavni sud  doneti odluku tek  kada se lokalni i regionalni mediji u Srbiji budu potpuno pogasili?

Dve godine nakon medijske reforme apsolutno je jasno da su ovi zakoni doneti, ne da bi mediji bili slobodni, nego upravo suprotno.

Otvoren je prostor da medijska udruženja koja su kreirala medijske zakone i koja su bliska vlastima dele novac svih građana kroz projektno finansiranje.

Podsećamo,  da je odlukom od 18. aprila 2012. godine Ustavni sud odbacio inicijativu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i doneo Odluku da lokalne samouprave mogu da budu osnivači medija.

 

Šta se od tada promenilo i ko je odlučio da se napiše set medijskih zakona suprotan Ustavu?

IZVOR: SINOS

Najnovije