Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ugašen vlasnik — ide li „Politika“ na doboš

25.08.2016.

Prema dokumentu izdatom u Moskvi 19. avgusta ove godine, a do kojeg je došao Sputnjik, preduzeće sa ograničenom odgovornošću „Ist medija grup“ izbrisano je iz jedinstvenog državnog spiska poreskih lica Ruske Federacije, prema nalogu Federalne poreske službe iz Moskve 23. maja ove godine.

„Ist medija grup“, koja je u srpskim medijima označavana kao vlasništvo biznismena Miroslava Bogićevića, registrovano je u Moskvi 12. januara 2012. godine, sa naznakom — izdavačka delatnost.
Iste godine to preduzeće je, prema do sada poznatim informacijama, postalo kupac 50 odsto vlasništva dnevnika „Politika“ od nemačke medijske grupacije „Vac“ kao ranijeg akcionara „Politike“.
Ruski pravnici kažu da „Ist medija grup“ ne može da nastavi rad ako naknadno pošalje izveštaje. Međutim, oni pretpostavljaju da je firma ili prodata ili poklonjena pre nego što je ugašena.
„Ako je prodata, onda je to preko of šora, i na to vlasnik nije imao pravo — jer ima zabranu prodaje“, pojašnjavaju ti pravnici za Sputnjik.
U tom slučaju država može da oduzme „Politiku“ od kupca. Međutim, postoji i mogućnost stečaja preduzeća „Ist medija grup“, a to onda znači da će poverioci biti namirivani i „Politikom“. 
Obradović: Moguće je da država postane stoprocentni vlasnik Politike 
Komentarišući naša saznanja, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović za Sputnjik ističe da sve zavisi od ruskog zakona.
„Komisija trenutno proverava da li je firma ’Ist medija grup‘ još uvek aktivna. Ukoliko nije utvrdićemo šta to znači po ruskom zakonu o privrednim društvima da bi znali kakva je situacija sa vlasništvom u Srbiji. Mi ćemo proveriti da li to kao posledicu može da ima dobru stvar za državu Srbiju, odnosno da li se otvara mogućnost da Srbija postane stoprocentni vlasnik Politike. Ipak sve zavisi šta kaže ruski Zakon o privrednim društvima“, kaže Obradović.

IZVOR: Sputnjiik Srbija

 

Najnovije