Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pritužbe na rezultate konkursa za projektno finansiranje medija

28.07.2016.

Lokalni mediji iz zapadne Srbije uputili su otvoreno pismo predsedniku vlade i ministru kulture i informisanja, u kojem ocenjuju da se prilikom raspodele budžetskih sredstava za medije ne vodi računa o lokalnim medijima, te da novac dobijaju oni čiji se vlasnici "dobro kotiraju" u udruženjima novinara.

Glas zapadne Srbije i Čačanski list traže da se, iako je ministar Ivan Tasovac izmenio odluku Komisije o dodeli novca za elektronske medije, ukine rešenje o raspodeli sredstava i preisptita sastav komisija i način odlučivanja, kako bi novac mogli da dobiju i lokalni mediji, koji, navode, nisu u situaciji da plate ni osnovne račune.

"Duboko smo uvereni da je odluka nepravedna i podseća na odlučivanje po sistemu 'ja tebi ti meni'", navode u otvorenom pismu i dodaju da već duže vreme isti mediji, čiji su vlasnici kotirani u udruženjima novinara, dobijaju milionske iznose, "iako su na terenu neprepoznatljivi i postoje gotovo samo na papiru".

Navode da su mnogi lokalni mediji koji ulažu velike napore u oblasti informisanja u zapadnom delu Srbije diskreditovani, kao i da pretpostavljaju da njihovi projekti nisu ni uzeti u razmatranje, iako je većina daleko kvalitetnija od onih koji su dobili novac.

Članovima komisije, Dinku Gruhjiću (NDNV), Dalili Ljubičić (Asocijacija medija), Mihajlu Kovaču (NUNS), Sibina Golubović (nezavisnoj stručnjakinji) i Oliveri Zekić (REM), poručuju da postoje mediji i na lokalu, koji pošteno rade svoj posao u interesu građana Srbije, ne čekajući konkurse i "deobu tuđeg novca".

"Postoje ozbiljni i vredni mediji i iza Petlovog brda", poručuju u otvorenom pismu Glas zapadne Srbije i Čačanski list.

IZVOR: RTS

Najnovije