Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS: Tasovac se zakasnelo umešao u svoj posao

28.07.2016.

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da je svađa ministra Ivana Tasovca sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) samo vrh ledenog brega kad je reč o drastičnim nepravilnostima u trošenju budžetskog novca za medije.

Ministar je sa zakašnjenjem otkrio da mala novinarska udruženja „sa dobro razrađenim sistemom međusobnog nagrađivanja“ imaju nesrazmerno veliki uticaj u komisijama za sufinansiranje medijskog sadržaja, ali zaboravlja da je te komisije formiralo ministarstvo na čijem je čelu. Ako većinu u tim komisijama imaju „političko-finansijske interesne grupe“, kako ih ministar naziva, onda je vreme da preuzme odgovornost za to što je na taj način formirao komisije, a ne da pere ruke od odluka koje je donelo njegovo ministarstvo.  
Kao najveće i najstarije novinarsko udruženje u Srbiji, UNS od početka upozorava da novinarske organizacije moraju da budu proporcionalno zastupljene u komisijama za raspodelu pomoći medijima. Umesto toga, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je spornu komisiju u kojoj UNS nije imao niti jednog predstavnika. Većinski paket odlučivanja na taj je način pripao udruženjima koja, čak i kada se udruže, imaju nekoliko puta manje članova od UNS-a.
UNS kategorički odbija pokušaj Ivana Tasovca da odgovornost za promašaje u primeni Zakona o javnom informisanju prebaci na novinare i medije u Srbiji.
UNS podržava lokalne medije koji protestuju zbog brojnih nepravilnosti u dodeli sredstava i podseća da nije dalo podršku setu medijskih zakona upravo zato što njima nije propisana odgovornost za lokalne vlasti u slučaju da ne raspišu medijske konkurse, ali ni utvrđen minimum sredstava koji su lokalne samouprave dužne da izdvoje za ove namene.
 IZVOR: UNS

 

Najnovije