Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dmitrović Milova Mona Liza

25.07.2016.

Moj dugogodišnji kolega, Dragan Milovanović, poznatiji kao Milo, tužnom igrom sudbine trenutno urednik fotografije „Večernjih novosti“, tužio me je sudu zbog povrede autorskog dela i traži naknadu štete od 236. 000 dinara.

NJegovo autorsko i umetničko delo čine dva portreta Radomira Ratka Dmitrovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika Novosti,  najverovatnije snimljena u njegovoj kancelariji. Sa prevashodnim zadatkom da ulepšaju somnobulne komentare koje piše svake subote, plašeći slikom i rasterujući sadržajem ono malo čitalaca što još kupuje „Večernje novosti“.  
Objavljujući pomenute fotografije na svom blogu, navodno sam počinio veliki greh i naneo ogromnu štetu autoru tih raritetnih portreta!
Znam da Milu nije bilo ni malo lako da snimi ovo specijalno autorsko delo i da je sigurno koristio više širokougaonih objektiva kako bi smestio u kadar glavu glavnog urednika i doprineo da izgleda adekvatno, kao prava zamišljena naprednjačka frajla. No, ukoliko se ovakvo slikanje  smatra  autorskim delom, onda na to pravo imaju i svi radnici u MUP koji svakodnevno za ličnu kartu ili pasoš slikaju sve gradjane Srbije. I pitam se kad će oni početi da traže svoja autorska prava, svaki put kad neko ovlašćeno ili neovlašćeno posegne za ličnim dokumentima.
Urednik fotografije u „Večernjim novostima“ ima pravo da veruje da sam Leonardo progovara iz njegovog objektiva, kao što i Dmitrović može da veruje kako je njegov portret značajniji od Mona Lize, ali ono što moraju obojica znati je da su se u mom slučaju sa ovakvom tužbom malo zaigrali. Najpre još jednom su pokazali sav jad, čemer i bedu koja vlada u ovoj nekada viskotiražnoj dnevnoj novini.  Za Mila sam, inače, verovao da je mnogo inteligentniji i pošteniji i da nikada sebi ne bi dozvolio da ovako nisko padne. Profesionalno i ljudski.
Daleko bi bilo bolje da obojica odgovore zaposlenima u Novostima kako su svojim radom doprineli da „Večernje“ vizuelno, sadržajno i tiražno dotaknu samo dno i to za veoma kratko vreme? Ili kako bi to rekao prvi mandatar Srbije, „Večernje novosti“ prvi put u istoriji imaju nikad manji prodati tiraž!
Ko će zaposlenima u Kompaniji nadoknaditi tu štetu –  urednik fotografije naplaćujući autorske portrete glavnog urednika, ili glavni urednik nemušti podnosilac poreskih prijava, već osudjen za mobing, dokazani specijalista za kršenje kodeksa i obaranje tiraža?
No, njih nije briga za to. Misle i veruju da će se izvući. E, pa, neće. Ovo je samo kratak odgovor šta mislim o njihovoj tužbi i načinu na koji su to izveli. Od mene verujem da odavno znaju šta uvek mogu obojica da dobiju. Jedino nisam znao da ih to toliko pali.
Za ostalo kad dodje vreme. A doći će brže nego što mnogi misle!

IZVOR: UNS, Srđan Škoro

 

Najnovije