Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

RTV „Šabac“ napustilo sedmoro radnika

25.07.2016.

RTV „Šabac“ ovog proleća napustilo je sedmoro honorarnih novinara i tehničara, a prema nezvaničnoj informaciji ostavku je najavila je i urednica informativnog programa Margareta Musić.

Većina njih prešla je na televiziju „Kopernikus“ koje je u Šapcu otvorila dopisništvo.
Kao razloge za odlazak nekoliko bivših zaposlenih navelo je teške uslove za rad i lošu atmosferu.
„Radili smo pod strašnim pritiscima i svi su bili nervozni. Najveću torturu smo trpeli dok smo radili kampanju za izbore 24. aprila. Kada sam hteo da odem pretili su mi tužbom“, rekao je jedan od sagovornika UNS-a koji je želeo da ostane anoniman.
Sa druge strane, sagovornik koji takođe nije hteo da njegovo ime objavimo kazao je da je na televiziji „Šabac“ imao dobre uslove za rad, ali da je bila javna tajna da će honorarcima biti raskinuti ugovori.
„Nikada nisam imao probleme na bivšem radnom mestu i plata je uvek bila redovna. Međutim, bilo je previše zaposlenih i znalo se da će doći do otpuštanja. Honorarci bi u tom slučaju bili prvi na udaru. Dopisništvo „Kopernikus“ je tada tražilo radnike i iskoristio sam priliku da pređem pre nego što dobijem otkaz“ rekao je on.
Ove navode demantovao je vlasnik RTV „Šapca“ Aleksandar Živanović koji je ovu medijsku kuću kupio u drugom krugu privatizacije krajem prošle godine.
„Trudimo se da obezbedimo veće plate tako što ćemo povećati prihode, a ne otkazima. Većina zaposlenih koji su nedavno otišli to su učinili jer su želeli da rade za kablovsku televiziju „Kopernikus“. Nama sada fali ljudi. Već smo zaposlili snimatelja i montažera, a raspisali smo i konkurs za nove radnike“ izjavio je Živanović za UNS.

IZVOR: UNS

 

Najnovije