Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Istraživanje: Većina novinarki meta napada i nasilja na internetu

09.11.2022.

Skoro tri četvrtine novinarki doživelo je nasilje na internetu, pokazuju podaci novog globalnog istraživanja pod nazivom “Čiling” (The Chilling).

Istrživači, koji su intervjuisali preko 1.000 novinarki u 15 zemalja, otkrili su da je većina njih bila onlajn zlostavljana i da su dobijale pretnje.

Izveštaj, zasnovan na istraživanju Međunarodnog centra za novinare (ICFJ) i Univerziteta u Šefildu, mapira putanju onlajn-oflajn nasilja, pokazujući kako digitalno uznemiravanje i pretnje pokreću oflajn napade.

Podseća i na ubistvo meksičke novinarke Marije Elene Feral, koja je pre nego što je ubijena objavila da je onlajn uznemirava sin gradonačelnika.

Nasilje na mreži nad novinarkama jedna je od najozbiljnijih globalnih pretnji slobodi štampe i doprinelo je ubijanju novinarki, tvrde ovi istraživači, a prenosi Gardijan.

Pretnje fizičkim nasiljem, uključujući pretnje smrću, doživelo je 25 odsto novinarki, a seksualno nasilje 18 odsto njih.

Njih 13 odsto je navelo da su pretnje nasiljem dobijale i za one koji su im bliski, poput najmilijih -uključujući decu i bebe.

Skoro polovina novinarki (48 odsto) prijavile su da su uznemiravane neželjenim privatnim porukama na društvenim mrežama.

Istraživači ovog obimnog istraživanja pozvali su kompanije koje su vlasnici društvenih mreža da preispitaju algoritme za koje je utvrđeno da izazivaju mržnju prema ženama kako bi počinioci rodno zasnovanog nasilja budu sklonjeni s platforme i kažnjeni.

Autori „Čilinga“ pozivaju vlade, gigantske tehnološke korporacije i druge kompanije da učine više u borbi protiv onoga što nazivaju “kriza onlajn nasilja nad novinarkama“.

Među ispitanicama bila je i nagrađivana istraživačka novinarka Gardijana i Obzervera Kerol Kadvaladr, koja je razotkrila kako je britanska konsultantska firma „Kembridž Analitika” (Cambridge Analitica) tajno prikupljala lične podatke miliona korisnika Fejsbuka, i to uglavnom za političko oglašavanje.

Analiza tima pokazala je da je Kadvaladr bila meta 10.400 različitih slučajeva očiglednog onlajn zlostavljanja između decembra 2019. i januara 2021. godine.

Zlostavljanje je bilo izrazito rodno zasnovano i osmišljeno da “ponizi, omalovaži i diskredituje” novinarku na ličnom i profesionalnom nivou.

Kadvaladr je rekla istraživačima da bi “pre nekoliko stotina godina bila spaljena na lomači“ i kako je postala “nacionalna vreća za udaranje“.

“Naš izveštaj je otkrio to da smo sada na kriznoj tački u nivou nasilja usmerenog prema novinarkama“, rekla je viša istraživačica u britanskom ogranku studije profesorka Kalina Bončeva i pozvala da se hitno usvoji zakon o bezbednosti na internetu.

IZVOR: "Danas"

Najnovije