Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Danas i Politika svetli primeri

26.01.2017.
"Danas"

Savet za štampu predstavio istraživanje o kršenju Kodeksa novinara, Danas i Politika svetli primeri.
Dnevni listovi Danas i Politika najmanje su kršili Kodeks novinara Srbije u 2016. godini, zaključeno je u istraživanju Saveta za štampu. Kako je navedeno, prošle godine osam dnevnika u Srbiji napravili su prekršaje kodeksa u 5.477 tekstova što je više od 2.000 nego 2015. godine. N ajviše prekršaja etičkog kodeksa zabeleženo je u Srpskom telegrafu, te u Informeru. 
Na uzorku od osam dnevnih listova koji imaju nacionalnu pokrivenost (Alo, Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir, Srpski telegraf i Politika) Komisija za žalbe je odlučivala o 126 prigovora na tekstove u kojima je prekršen kodeks, što je više u odnosu na 2015. godinu.
Gotovo u svim slučajevima u kojima je bilo prekršaja, povređeno je više tačaka, a najveći broj žalbi komisiji uputili su građani (49 odsto) i nevladine organizacije (38 odsto). Od prethodne godine i članovi komisije imaju pravo da podnesu žalbu, pa je tako odlučivano o 11 prigovora dobijenih na osnovu rezultata monitoringa. 
- Najviše prekršaja je i dalje što se tiče istinitosti izveštavanja, ukupno 71. To su uglavnom tačke kodeksa koje se odnose naklevete, nerazlikovanje komentara od činjenica i nagađanja i kršenje pretpostavke nevinosti. Za narušavanje privatnosti je doneto 26 odluka o prekršenom kodeksu, za diskriminaciju 11, a osam za pretpostavku nevinosti, rekla je Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu. 
Trend da mediji izbegavaju da objave odluke Komisije za žalbe, nastavljen je i u 2016. godini, ali u manjem broju nego prethodne godine. 
U aprilu je zabeležen najveći broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara Srbije, čak 616, što je duplo više nego prethodne godine. 
- Jedan od glavnih razloga za ovakav skok je slučaj Jelene Marjanović, ubijene pevačice. Svaki od tih tekstova, s retkim izuzecima, bio je tekst u kojem je prekršen Kodeks novinara Srbije, rekla je Tamara Skroza, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu i dodala da su Danas i Politika svetli primeri štampanih medija u kojima se retko pojavljuju kršenja Kodeksa novinara Srbije. 
Slučajevi 
Slučajevi u kojima je prekršeno pravo na privatnost uglavnom se vezuju za privatne živote javnih ličnosti, a to su uglavnom tekstovi o Bati Živojinoviču, Draganu Nikoliču i Mileni Dravič, Danici Maksimovič i Nedi Arnerič, ali i tekstovi o običnim Ijudima, na primer o masovnom ubistvu u Žitištu, slučajevima pedofilije i nasilja u porodici gdese osumnjičeni uglavnom označavaju kao počinioci, a često se objavljuju i identiteti maloletnih osoba.
IZVOR: "Danas"

Najnovije