Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Televizija sve manje gledana u svetu

06.04.2016.

Broj sati koje su gledaoci u svetu proveli ispred televizijskih ekrana smanjen je u 2015. godini, naročito među mladima, koji vreme sve više provode koristeći druge uređaje, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u 88 zemalja, objavljeni na međunarodnom sajmu medija u Kanu.
Prošle godine, u svetu je zabeležen pad prosečnog broja sati provedenih ispred televizora sa tri sata i 17 minuta dnevno na tri sata i 14 minuta.
Taj trend još je izraženiji među mladima, koji su tokom prošle godine ispred malih ekrana provodili u proseku dva sata i četiri minuta, što je za 10 minuta manje nego u 2014. godini, navodi se u studiji kompanije za istraživanje medija Eurodata.
Takvi rezultati odraz su dominacije interneta, ali i izražene nejednakosti, jer je broj konzumenata televizije porastao u siromašnoj Africi.
Gledaoci u SAD ispred TV ekrana i dalje dnevno provode prosečno 4 sata i 29 minuta, što je dva puta više vremena nego u Aziji, gde je taj prosek dva sata i 32 minuta, dok u Evropi iznosi nešto manje od 4 sata dnevno.
Internet televizija ubedljivo je najgledanija i u tome prednjače korisnici u SAD i Kanadi, dok je taj trend nešto slabiji u Francuskoj. 
Vreme koje gledaoci u SAD provedu u gledanju direktnog televizijskog programa čini svega 47 odsto ukupnog vremena provedenog ispred televizora, a gledanost internet programa u sve većem je porastu. Dok u Kanadi 60 odsto mladih gleda internet televiziju svakog dana, u Francuskoj to čini svega njih šest odsto.
Takvim razlikama doprinele su nove tehnologije, jer čak 60 odsto Francuza poseduje smartfon.
Prenos dočeka kineske Nove godine na kineskoj televiziji ČTV, okupio je prošle godine oko 150 miliona gledalaca i najgledaniji je program u svetu, dok u SAD najveću gledanost i dalje ima prenos dodele Oskara.
IZVOR: BETA

Najnovije