Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Od dolaska SNS ni dinara za nezavisne medije

01.06.2022.
Šabac

I ove godine na konkursu za sufinansiranje medija iz budžeta grada Šapca izostavljeni RTV Šabac i „Podrinske"

Na listi medija čiji će projekti 2022. godine biti sufmansirani iz budžeta grada Šapca, izostavljeni su Radio-televizija „Šabac“ i „Podrinske“ novine, inače poznati po svom nezavisnom izvešavanju. 

Grad Šabac, za sufmansiranje medijskih projekata od javnog značaja, ove godine izdvojio je 30 miliona dinara, a o tome kome će novac građana pripasti i kojim će se medijskim sadržajima baviti, odlučivalaje tročlana komisija sastavljena od novinara: Radojica Mali, Boris Pavlov i Biljana Selaković. 

Ono što je, međutim, izostalo jesu obrazloženja zašto je neki medij dobio sredstva, odnosno zašto nije. 

Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ novina Isidora Kovačević, kaže za Danas da nema sumnje da je njihov projekat odbijen samo zato što nisu podoban medij i da se jasno i nedvosmisleno dolazi do zaključka da su konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja, potpuno obesmišljeni. 

- „Podrinske“ su ove godine konkurisale sa projektom pod nazivom „Mediji kao kritičke oči i uši u službi građana, ili?“ Projekat smo vrlo ozbiljno pisali, obratili pažnju na svaku sitnicu kako bi otežali posao komisiji da nađe obrazloženje da nas odbije. Tako smo i šaljiv radni naslov projekta „Gradonačelnik mora da se slika“ prepravili, kako ne bi dali priliku komisiji da nas tako lako otpiše - kaže Kovačević i ističe da se ovde ne ocenjuju projekti, već se sredstva građana Šapca raspoređuju po odgovaranju gradskoj vlasti, što je i potpisao načelnik Gradske uprave Aleksandar Jovanović. 

Konkurs je bio raspisan u januaru ove godine, komisija koja odlučuje o predloženim medijskim projektima određena je 22. marta, a prema zvaničnim podacima, zasedalaje 25. maja. 

- Iskreno sam mišljenja da komisija nije ni zasedala, da je to sve završeno preko noći onda kada smo mi počeli da vršimo pritisak zbog toga što izostaju rezultati konkursa, kao i što neki portali članove komisije koja je zasedala u Šapcu nazivaju „članovima sumnjivih komisija". Interesantno je da su dva člana komisije u ovom mestu bili u komisiji i u drugim lokalnim sredinama ispred Udruženja radio stanica (RAB Srbija), osim kada su zajedno u istoj komisiji, u tom slučaju se jedno predstavlja ispred Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ - objašnjava naša sagovornica. 

Interesantno je i to da su čak dva medija dobila sredstva sa projektom pod istim nazivom: „Šabac - grad budućnosti“, ukupno 1.200.000 dinara. A ono što je još interesantnije jeste da su sa projektom pod tim nazivom „Podrinske“ konkurisale prošle godine i odbijene uz obrazloženje da projekat nije u interesu građana. 

- Nismo iznenađeni ovakvim rezultatima konkursa, a ono što je sigurno je da ćemo mi naš projekat svakako realizovati uprkos tome što nismo dobili sredstva, jer smatramo da je važan i u interesu građana Šapca - poručuje Kovačević. 

Regionalna televizija „Šabac“ koja posluje duže od pola veka i u čijem sastavu je i nadaleko čuven „Radio Šabac“, ove godine nije učestvovala na konkursu. Razlog za to je, prema rečima Božidara Katića, urednika informativnog programa, što su kriterijumi oko prikupljanja dokumentacije postavljeni tako da ova medijska kuća ne može da ih ispuni. 

- Pošto prošle godine nismo dobili ni dinara finansiranja od grada, televizija „Šabac“ se našla u ozbiljnim finansijskim problemima. To su aktuelne lokalne vlasti iskoristile, i po prvi put u okviru konkursa uslovile da je potrebno priložiti i potvrdu Narodne banke Republike Srbije da nema „evidentiranih osnova i naloga o prinudnoj naplati“ (da nema blokiran račun). Na taj način, najstarija televizija u okrugu, jedina sa regionalnom frekvencijom, sprečena je da učestvuje na ovom konkursu. Ali kada pogledamo ko je, odakle i za šta dobio novac, čvrsto verujem da mediju koji profesionalno obavlja svoj posao, a pride je iz Šapca, a ne iz Loznice ili Beograda, na ovom konkursu i nije bilo mesto - smatra Katić. 

IZVOR: "Danas"

Najnovije