Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

TV Sombor i portal blizak vladajućoj stranci dobili po pola miliona

28.04.2022.
Grad Sombor

Objavljeni su rezultatim medijskog konkursa koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Medijima sa teritorije somborske samouprave opredeljeno je nešto više od dva miliona dinara, odnosno nepunih 17.500 evra. Predviđena sredstva, kako se može videti u službenom materijalu, biće usmerena za realizaciju sedam medijskih projekata sa ovog područja.
Najznačajniju podršku, od po 500.000 hiljada dinara, dobiće televizija Sombor (ex RTV Sreće) i portal 025 kojim upravlja UG „Ja volim Sombor”. Obelodanjeno je da su lokalnoj televizija sredstva opredeljena za konkursni predlog „Svadbena zvona”, dok u slučaju udruženja na čijem je čelu Vanja Đekić, izabrani projekat nosi naziv „Кultura – trajna vrednost”.
Nedavno objavljeno istraživanje portala Subotičke, pokazuje da je predsednica UG „Ja volim Sombor” sa sedištem u Кolutu, koje upravlja lokalnim portalom povezanim sa ovdašnjom vlašću, tokom prethodne dve godine bila vrlo aktivna u nekoliko vojvođanskih komisija. Odlučivala je o dodeli medijskog novca u pojedinim samoupravama i to uglavnom kao predstavnica malo poznatog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije”. Subotičke navode da je ona donosila odluke o dodeli sredstava preduzećima povezanim sa Vladanom Stefanovićem, predsednikom tog Saveza, kao i da se potom pojavljivala kao korisnik tog novca tokom realizacije projekata. Pored nje, po podacima tog portala, kao izdavalac fakture u realizaciji pojedinih aktivnosti evidentirano je i preduzeće „Media 025” na čijem je čelu, do gašenja, u drugoj polovini 2021. godine, bila Mirjana Đerić, članica Saveta MZ Кolut.
Pravo na vojvođanska medijska sredstava, prema odluci komisije, steklo je i preduzeće za radio i televizijske aktivnosti STV КA-54 – Televizija Fortuna. Projekat „Čuvari vremena” biće potpomugnut sa 350.000 dinara. „Pitanje pastiru” projektni predlog Radio Blagovesnika na raspolaganju će imati 250.000 dinara, dok će za „Naše danas – njihovo sutra” koji kandiduju Somborske novine biti usmereno 200.000 dinara.
Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Nazor Stanišić će u saradnji sa Radio Fortunom realizovati 150.000 dinara vredan projektni predlog „Nedeljna jednosatna informativna emisija – Hrvatski glas”. Društvu sa ograničenom odgovornošću „Talasi Dunava 588” iz Sombora odobreno je sto hiljada dinara za projekat na rusinskom jeziku „Rusnaci našo sušedi”.
IZVOR: SOinfo

Najnovije