Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Evropski parlament će kroz kulturni program prvi put podržati medije

31.05.2021.
Novac

Kroz novi kulturni program Evropskog parlamenta će od 2021. do 2027. biti dodijeljeno oko dvije i po milijarde eura.

Evropska federacija novinara pozdravila je odluku Evropskog parlamenta o usvajanju novog kulturnog projekta Creative Europe kojim će u periodu od 2021. do 2027. godine za razvoj sektora kulture i medija biti izdvojeno oko dvije i po milijarde eura.

Direktorica Evropske federacije novinara Renate Schroeder je, kako se navodi, između ostalog, rekla da je riječ o poboljšanom programu koji po prvi put uključuje medije, medijsku pismenost, slobodu medija i kvalitetno novinarstvo i snažnu komponentu za ravnopravnost spolova.

Predstavnici Evropske federacije novinara su, kako se navodi, podržali i nekoliko zastupnika u Evropskom parlamentu koji su još zatražili i uspostavu sistema socijalne sigurnosti za umjetnike i sve medijske radnike u Evropskoj uniji, uključujući i freelancere.

Kako piše Evropska federacija novinara, novi program predstavlja najveću finansijsku obavezu Evropske unije prema sektoru kulture i medija ikad. Iz Evropskog parlamenta su naveli da je u poređenju sa prethodnim ovakvim programom za period od 2014. do 2020. novčani iznos novog programa skoro udvostručen, budući da je ranije iznosio oko 1,4 milijarde eura. Članovi Evropskog parlamenta su, kako se navodi, prepoznali važnost kulturnog sektora i kroz ovaj program žele pomoći u njegovom oporavku nakon pandemije koronavirusa.

Oko dvije i po milijarde eura će biti podijeljeno u tri grupe, a najveći dio Creative Europe programa (1,4 milijarde eura) pripast će sektoru koji podržava razvoj, promociju i distribuciju filmova i audiovizuelnih djela unutar Evrope i šire, navedeno je iz Evropskog parlamenta.

Drugi dio novca će, kako se navodi, biti dodijeljen kulturnom sektoru koji podržava prekogranične kulturne i kreativne projekte između organizacija i profesionalaca u područjima poput muzike, književnosti, arhitekture, kao i nagradama i inicijativa Evropske unije u kulturnom sektoru.

Iz Evropskog parlamenta su naveli da će u okviru trećeg, međusektorskog dijela, po prvi put finansijska podrška biti usmjerena za razvoj medija, te promociju medijske pismenosti, pluralizma, slobode medija i kvalitetnog novinarstva i na taj način će se nastojati pomoći medijima u boljem rješavanju izazova u procesu digitalizacije.

Evropska federacija novinara piše da je prije usvajanja odluke o novom programu Creative Europe potpisala pismo upućeno njemačkim vlastima uoči njihovog predsjedavanja Vijećem Evrope tokom pandemije koronavirusa u kojem se tražilo da se posebna pažnja posveti medijima i medijskim slobodama, kao i da države članice Evropske unije usvoje višegodišnji finansijski okvir koji će ojačati medijski sektor i podržati nezavisno novinarstvo.

Nakon predlaganja, usvajanja i nekoliko tehničkih sastanaka koji su trajali od 2018. godine, privremeni sporazum o programu Creative Europe 2021-2027. postignut je u decembru prošle godine, a sada je, kako piše Evropska federacija novinara, konačno otvoren put za provedbu programa Evropskoj komisiji.

IZVOR: EFJ

Najnovije