Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gojković: Za RTV dodatnih 900 miliona

28.12.2020.
Gojković

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas, obrazlažući predloženu dopunu Zakona o javnim medijskim servisima, da su u budžetu za 2021. godinu za Radio televiziju Vojvodine (RTV) planirana dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara.
Ona je, obrazlažući dopunu Zakona, rekla da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.
Prema njenim rečima, Zakonom je predviđeno da se javni medijski servisi mogu finansirati iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.
Gojković je rekla da je razlog za donošenje dopune Zakona o javnim medijskim servisima obezbeđivanje dovoljnog izvora sredstava za rad javnih medijskih servisa do 31. decembra 2021. godine kako bi im bilo omogućeno da nesmetano obavljaju svoju delatnost.
Ona je rekla da visina takse od 299 dinara, koja će se naplaćivati od 1. januara 2021. godine, nije dovoljna za redovan rad oba javna medijska servisa Radio televizije Srbije (RTS) i RTV.
Gojković je rekla da su, „imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Republike Srbije utvrdili da će dodatni prihod od uvećene takse za RTS biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti“.
Ona je rekla da javni medijski servis RTV „ostvaruje isključivo prihod od naplate taksi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, plus umanjenje od 30 odsto koje se plaća RTS, i da smatraju da to nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti“.
„Iz navedenih razloga u budžetu za 2021. godinu planirani smo za RTV dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara“, rekla je Gojković.
   
IZVOR: FONET

Najnovije