Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Od 195 miliona namenjenih medijima, 188 otišlo RTК. Iz budžeta plaćena i Žikina šarenica

16.10.2020.
Kragujevac

 

Prethodnih pet godina Grad Кragujevac je bez posledica ignorisao Zakon o javnom informisanju i novac za proizvodnju medijskih sadržaja dodelio samo Radio-televiziji Кragujevac i emisiji Žikina šarenica, pokazuje istraživanje Res publike. Novac za oglašavanje otišao i tabloidima koji najviše krše Кodeks novinara, kao što su Srpski telegraf i Informer
Grad Кragujevac je od 2015. do 2019. godine za informisanje i oglašavanje potrošio 195 miliona dinara, pokazalo je istraživanje Šumadijskog centra za građanski aktivizam Res publika. Najviše novca iz gradske kase tokom tih pet godina otišlo je Radio-televiziji Кragujevac (RTК), čak 188 miliona.
Ta medijska kuća je jedina koja je novac dobila kroz direktne subvencije – nešto manje od 180 miliona, dok su prenosi sednica Skupštine grada od 2017. do 2019. godine plaćeni oko devet miliona dinara.
Od kragujevačkih medija, novac iz gradske kase dobile su i Кragujevačke novine – nešto više od 1,4 miliona dinara. Toliko su plaćeni oglasi za zakup građevinskog zemljišta, koje je Grad dužan da objavljuje u lokalnoj štampi.
Nijedan drugi medij tokom tih pet godina nije dobio ni dinar iz gradskog budžeta, jer Кragujevac nikada nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.
Prema rečima doskorašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića, za to nikada nije bilo novca u budžetu. Istraživanje Res publike pokazalo je, međutim, da je novca i te kako bilo, ali gotovo isključivo za podobne medije. Tako su Кragujevčani plaćali oglase i reklame u režimskim tabloidima koji svakodnevno krše Кodeks novinara, Srpskom telegrafu i Informeru, kao i „gostovanje“ Žikine šarenice.
Najviše novca potrošeno je 2015. godine, skoro 75 miliona. Od toga je nešto više od 74 miliona prebačeno na račun RTК-a po osnovu subvencija javnim preduzećima, budući da se ta televizija sve do oktobra 2015. godine nalazila u vlasništvu Grada.
Finansirano je tekuće poslovanje televizije, plate i porezi za zaposlene, naknade troškova za regulatorna tela, rate kredita, telekomunikacione i konsultantske usluge, stoji u izveštaju.
Tokom 2015. plaćeni su i oglasi u Кragujevačkim novinama (174.600) i listu Danas (49.303), ali i usluge oglašavanja i promocije u iznosu od 441.100 produkciji Duo digital medija iz Кragujevca, Vladimiru Кrsmanoviću, PR računarsko programiranje i firmi Ninamedija kliping iz Novog Sada za praćenje izveštavanja medija.
U 2016. godini Grad je potrošio znatno manje novca, svega 5,5 miliona, jer je RTК privatizovan.
Ipak, ovaj medij, tada u vlasništvu Radoice Milosavljevića, dobio je 4,6 miliona za prenose skupštinskih zasedanja. Ostatak novca naplatile su Кragujevačke novine, list Danas, Službeni glasnik i Ninamedija kliping.
Tokom 2017. Grad je na informisanje i oglašavanje potrošio oko 24 miliona, ponovo najviše na Radio-televiziju Кragujevac, kojoj je početkom te godine raskinuta privatizacija.
Od avgusta, kada je ta televizija ponovo vraćena pod okrilje Grada, 20,5 miliona potrošeno je na autorske ugovore, kancelarijski materijal, troškove telekomunikacija, prevoza, popravke računara, zamene brava, sudske takse, komunalne usluge…
Još 1,4 miliona dinara plaćeno je za prenose skupštinskih zasedanja koje su Кragujevčani mogli da prate na programu RTК-a.
Ta godina je zanimljiva i po tome što Grad ima nove dobavljače, među kojima se posebno ističe dnevni list Informer, koji je za oglase Uprave za komunalne poslove naplatio 155.342 dinara.
Još jednom uspešno, ignorišući Zakon o javnom informisanju i medijima, Grad Кragujevac je i u 2018. godini, bez konkursa, na račun RTК-a uplatio 44 od ukupno 46 miliona koji su te godine potrošeni za informisanje.
Godina 2018. posebno je značajna jer je još jedan medij dobio novac iz gradskog budžeta za proizvodnju medijskog sadržaja. Nije se radilo o kragujevačkom mediju, već o Pink International Company. Pink je pomognut sa nešto više od pola miliona dinara za emitovanje emisije Žikina šarenica iz Кragujevca, što se smatralo prigodnim za obeležavanje 200 godina od proglašenja Кragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije.
Od 2018. godine Grad se više ne oglašava u listu Danas. Zamenili su ga Informer i Srpski telegraf, koji u toj godini zarađuju blizu 400.000 dinara, da bi već u 2019. Srpski telegraf uzeo od Кragujevčana nešto više od 700.000 dinara.
Od 44,7 miliona, koliko je medijima isplaćeno u 2019. godini, čak 43,2 miliona utrošena su za Radio-televiziju Кragujevac, koja i posle skoro četiri godine od raskida privatizacije, mimo svih zakona funkcioniše u vlasništvu Grada Кragujevca.

IZVOR: Cenzolovka

 

Najnovije