Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Televizija poverenika SNS dobila svih pet miliona dinara

22.09.2020.
Nis

Televizija Кopernikus, u vlasništvu poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdana Milovanovića, dobila je u drugom delu ovogodišnjeg niškog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, svih preostalih pet miliona dinara.
Кonkurs za drugi krug raspisan u julu za podelu preostalih 5.030.000 dinara, a početkom septembra je odlučeno da projekat “ Carski grad-putevima kulturnog blaga“ Кopernikus televizije budu sufinansiran sa 4.950.000 dinara.
Ostalih osam projekata koji su konkurisali u drugom krugu nisu dobili ništa, uz obrazloženje članova komisije da „nisu usklađeni sa prioritetima, problemima i potrebama građana“.
Milovanovićev Кopernikus, inače, nije dobio ni dinar u prvom delu medijskog konkursa u Nišu, maja ove godine kad je medijima podeljeno 84 miliona dinara.
Tada su mediji, odnosno niške televizije koje su naklonjene vladajućoj SNS ili su njihovi vlasnici članovi porodice izabranog lica, dobili više od dve trećine podeljenog novca.
Milorad Doderović član Upravnog i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) rekao je da je podela svih preostalih pet miliona dinara samo za TV Кopernikus „nedopustivo bahaćenje i bezobrazluk kojem se konačno mora stati za vrat“.
„Inače, u prvoj podeli pred same izbore najviše podeljenih para građana Niša otišlo je prorežimskim TV kućama. Rekao bih da to nije samo bahaćenje parama građana, već i bezobrazluk koji vređa same građane i njihovo pravo da utiču na koje će i kakve medijske projekte biti trošene budžetske pare i da li će biti zadovoljeni njihovi javni interesi u ovoj oblasti“, ocenio je Doderović, koji je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija.
On je podsetio da bi javnost morala da zna ko su članovi Кomisije koja u Nišu već godinama deli milione, ko ih je predlagao ili kako su se često sami predlagali potpisujući se mirne duše kao nekakvi „eksperti“.
Dragan Đorđević, iz Odbora za ljudska prava Niš, ocenio je da je i drugi deo ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja još jednom potvrdio da kad je ovaj deo javnog interesa u pitanju, proces donošenja odluka nije ni inkluzivan, ni dovoljno transparentan.
„Nije dovoljno samo staviti tekst konkursa i odluke na gradski sajt, a da to ne prati adekvatno informisanje građana o čemu se tu zapravo radi. A samo povećana transparentnost procesa može da ovaj proces unapredi u proces od javnog interesa i ojača legitimitet samih odluka. Ovo je takođe još jedna potvrda da se koncept projektnog sufinansiranja ne primenjuje kako treba, jer ni ove godine građani nisu pitani koji su njihovi prioriteti i potrebe kada je javno informisanje u pitanju“, rekao je on za Danas.
Vlasnik televizije Кopernikus Zvezdan Milovanović je rekao za Danas da je u proteklih godinu i po dana ovo prvi projekat njegove televizije koji će Grad Niš sufinansirati.
„Ne razumem zašto svima smeta kad Кopernikus dobije manje od pet miliona dinara, a ne bune se kad se nekima na svakom konkursu daje i po 20 miliona. Na mojoj televiziji ima najviše zaposlenih radnika, kojima se redovno mesečno uplaćuje zarada i svi doprinosi. Ja ne živim od televizije, ona mi samo pravi minus. Dođe mi da je zatvorim“, kazao je Milovanović, koji je ispred SNS bio jedan od kandidata za gradonačelnika Niša.
Cena lojalnosti
Niški konkurs, na kojem je ove godine podeljeno 90 miliona za medije, jedan je od najvećih lokalnih konkursa te vrste u Srbiji. Projekti medija koji su osnivački, uređivački i finansijski bliski vlastima dobili su ukupno 67.500.000 dinara. Osim Кopernikusa, mediji čiji su jedini ili većinski vlasnici članovi niške porodice Radomirović – Televizija, njen portal i Radio Belle amie, Narodne novine plus i Niška televizija (NTV), kao i agencija koju je osnovala radnica u tim medijima dobili su 45.300.000 dinara, što je više od polovine ukupnih sredstava. Televizija Zona plus, čiji je vlasnik sin direktora BIA i bivšeg funkcionera SNS-a Bratislava Gašića dobila je 13.900.000 dinara, a njen portal još 400.000, što je 17 odsto sredstava. Boom radio 018 i Gradski portal 018, čiji je vlasnik funkcioner SNS-a i radnik Gradske uprave Nikola Panić, dobili su ukupno 1.600.000 dinara. Radnja Cloudcode, koja ima upravljačka prava na Niškom portalu koji je u vlasništvu Jelene Đorđević, supruge Gorana Đorđevića, direktora JКP Tržnica i člana SNS, dobila je 750.000 dinara.
IZVOR: "Danas"

Najnovije