Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Res Publika: Državna pomoć samo za Radio-televiziju Кragujevac

05.08.2020.
Kragujevac

Od januara 2015. do kraja 2019. iz budžeta grada Кragujevca za informisanje i promociju potrošeno je nešto više od 195 miliona dinara, navodi Udruženje Res Publika.
Res Publika je ocenila da se u Radio-televiziju Кragujevac slilo najviše novca iz gradske kase, oko 188 miliona dinara za pet godina.
"Od toga oko devet miliona dinara plaćeni su televizijski prenosi skupštinskih sednica od 2017. do kraja 2019, dok je ostatak od nešto manje od 180 miliona dinara Radio televiziji Кragujevac uplaćen kao državna pomoć, odnosno kao subvencija", navodi Res Publika.
Ova medijska kuća je, ocenjuju u udruženju, jedina koja je po ovom osnovu dobila sredstva iz budžeta grada Кragujevca, dok preostali mediji nisu dobili nijedan jedini dinar državne pomoći za proizvodnju sadržaja od javnog interesa.
Iz gradske kase u poslednjih pet godina novac su naplatile jedino Кragujevačke novine, i to nešto više od 1,4 miliona dinara za objavljivanje oglasa (za zakup građevinskog zemljišta) koje je grad (Gradska uprava za imovinu, urbanizam, privredu) dužan da objavljuje u lokalnoj štampi.
Preostali novac trošen je za oglase u štampanim dnevnim novinama koje izlaze na teritoriji cele zemlje, ali i za izradu promo filmova i specijalizovanih emisija, veb sajtova, istraživanje javnog mnjenja, izradu i štampanje promotivnog materijala i Službenog glasnika grada Кragujevca.
Ovo je samo deo rezultata istraživanja koje je udruženje Res Publika sprovelo u projektu Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude, koji realizuje kao deo programa Pripremi se za učešće, koji  sprovode Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Centar savremene politike kroz nezavisni medijski portal  – European Western Balkans.
Narednih dana, kako je najavljeno, Res Publika će nastaviti da objavljuje nalaze do kojih je došla, kao i rezultate ispitivanja stavova predstavnika lokalnih medija i organizacija civilnog društva o javnom informisanju u Кragujevcu.
IZVOR: BETA

Najnovije