Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

OEBS: Uprava treba da istražuje pranje novca, ali i da poštuje slobodu medija

04.08.2020.
OEBS

 

Uprava za sprečavanje pranja novca i druge institucije zaista moraju da istraže povezanost pranja novca i finansiranja terorizma, ali moraju, takođe, da poštuju nezavisnost civilnog društva i slobodu medija, rečeno je u Misiji OEBS u Srbiji
Prema stavu Misije OEBS, Uprava za sprečavanje pranja novca ima nadležnost da uputi zahtev bankama za informacije o računima i transakcijama. Ukoliko ima razloga da se sumnja na pranje novca ili finansiranje terorizma. Takvo ovlašćenje, kako se napominje, treba da se sprovodi isključivo u skladu sa uslovima predviđenim zakonom.
Premda pojedine organizacije iz NVO sektora mogu biti ranjivije u pogledu rizika od finansiranja terorizma i pranja novca, Misija OEBS uviđa da se na „navedenom spisku nalaze mnoge organizacije civilnog društva koje imaju ugled nezavisnih i rigoroznih u analizi javnih interesa i koje su poznate po transparentnosti u finansiranju“.
„Uprava za sprečavanje pranja novca i druge institucije zaista moraju da istraže povezanost pranja novca i finansiranja terorizma. Takođe, moraju da poštuju nezavisnost civilnog društva i slobodu medija“, poručuje Misija OEBS u Srbiji.

IZVOR: FONET

 

Najnovije