Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Smanjene subvencije za RTS

18.11.2019.
RTS

Ministarstvu kulture i informisanja iz budžeta Srbije za 2020. godinu opredeljeno je više od 13 milijardi dinara, što je za oko milijardu dinara manje u odnosu na prethodnu godinu. Ministarstvo je objasnilo da je razlog manjeg budžeta smanjenje subvencija za finansiranje Radio-televizije Srbije i prestanak izdvajanja za izgradnju zgrade Radio-televizije Vojvodine.
Pomoćnik ministra kulture i informisanja Željko Кovačević rekao je na sednici resornog skupštinskog odbora da je budžet za 2020. godinu smanjen u odnosu na 2019. godinu za ukupno milijardu i 120 miliona dinara.
Predstavnici ministarstva su objasnili i da je Zakonom o javnim medijskim servisima država u obavezi da obezbedi stabilno finansiranje javnih servisa, a da je procenjeno da će planirani iznos subvencija za RTS biti dovoljan, naročito zato što je RTS u finansijskom izveštaju za 2018. ostvario određenu dobit.
Кako su naveli, ako tokom godine bude potrebno, država je obavezna da obezbedi stabilno finansiranje, ali je procena da je ovaj iznos subvencija za RTS za narednu godinu dovoljan.
Кovačević je ukazao da je budžetom za 2020. godinu predviđeno povećanje plata zaposlenih u Ministarstvu i ustanovama kulture, a 40 miliona dinara je za arheološko nalazište Belo Brdo u Vinči. Naveo je da su predviđena izdvajanja za sufinansiranje projekta "Novi Sad omladinska prestonica Evrope i kulture", kao i za adaptaciju pozorišta u Subotici.
Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija rekao je da je "ublažen maćehinski odnos prema kulturi", ali je negodovao zbog smanjenja subevncija RTS-u.
"Razumem kada je u pitanju smanjenje koje se tiče prestanka ulaganja u zgradu RTV, ali je neshvatljivo smanjenje subvencija", rekao je Vukadinović ocenjujući da vlast fingira nezadovoljstvo javnim servisima da bi se uspostavio balans, ali ne misli da je razumno smanjivati im sredstva.
Skupštinski odbor je na sednici prihvatio predloženi budžet u delu koji se odnosi na Ministarstvo kulture i informisanja.
IZVOR: N1

Najnovije