Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Produkcije kao zaobilazni put do konkursnog novca (3): Čačanska Galaksija i njeni sateliti

07.11.2019.
nOVAC

Gotovo četvrtina novca na čačanskom konkursu dodeljena je Televiziji Galaksija 32 i njoj bliskim produkcijama, čiji su vlasnici, između ostalih, v. d. direktora i menadžer ove televizije.
Iako to na prvi pogled možda nije uočljivo, čačanska televizija Galaksija 32 apsolutni je pobednik nedavno okončanog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u Čačku.
Кonkursna komisija je projektu Televizije Galaksija dodelila nešto manji iznos nego konkurentskim TV Lav i TV Telemark. Međutim, kroz konkurs je podržano čak osam produkcija čije će se emisije emitovati upravo na TV Galaksija 32.
Izvlačenje novca kroz produkcije
Za realizaciju projekta „TV informator – vi pitate“ televizija je dobila 2.671.000 dinara. Još 1.900.000 dinara iz budžeta grada Čačka biće utrošeno na projekte osam Televiziji Galaksija 32 bliskih produkcijskih kuća. Na taj način, gotovo četvrtina od skoro 20 miliona dinara, koliko je čačanskim konkursom dodeljeno za medijske projekte, biće iskorišćena za emisije koje će se prikazivati na TV Galaksija 32.
Prema rečima Stojana Markovića, vlasnika nekoliko čačanskih medija i člana Radne grupe za izradu Medijske strategije, kroz ovogodišnji konkurs u Čačku praktično je finansiran gotovo kompletan program ove televizije, što predstavlja izvrgavanje svrhe konkursa.
„Pored toga, mi sada na delu imamo svuda po Srbiji prepisivanje modela koji je svojevremeno patentirala Sremska televizija, da se na konkursima dodatni novac za televizije izvlači kroz produkcijske kuće čiji su vlasnici povezana lica“, kaže Marković.
I zaista, za neke od produkcija dobitnica na čačanskom konkursu evidentno je da ih sa Galaksijom 32 ne povezuje samo poslovna saradnja u realizaciji projekata.
Na konkursu je, recimo, sa 300.000 dinara podržana Agencija za proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda „AVN + production“ Čačak, čiji je vlasnik Nenad Nikolić. Podaci iz Agencije za privredne registre i Regulatornog tela za elektronske medije pokazuju da je Nenad Nikolić ujedno i vršilac dužnosti direktora i odgovorni urednik TV Galaksija 32.
Isti iznos komisija je dodelila Agenciji „Zvuci galaksije“, čiji je vlasnik Miloljub Petrović, inače menadžer TV Galaksija 32. Pored toga, među vlasnicima produkcija dobitnica na konkursu su i neki koji, gle čuda, imaju ista imena i prezimena kao snimatelji, montažeri i novinari ove televizije.
I tako, mic po mic, nakupilo se gotovo dva miliona.
Tradicionalno široke ruke
Nije, međutim, ovo prvi put da Televiziji Galaksija 32 bliske produkcije na čačanskom konkursu dobijaju novce. Lane je televizija za projekat na konkursu dobila 1.382.000 dinara, dok su emisije šest produkcijskih kuća, koje sa televizijom sarađuju, podržane sa ukupno 1.380.000 dinara.
Produkciji v. d. direktora Televizije Galaksija 2018. godine dodeljeno je 300.000 dinara, dok je projekat firme u vlasništvu generalnog menadžera ove televizije podržan iz budžeta sa 330.000 dinara.
Po istom modelu, program Televizije Galaksija i njoj bliskih produkcija kroz konkurs je budžetskim novcem podržavan i godinu dana ranije i pre dve i pre tri godine. Praktično od prvog konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u Čačku primenjivan je isti model, samo je broj produkcija koje svoj program emituju na televiziji, a dobijaju novac na konkursu, iz godine u godinu rastao – sa dve 2015. na osam 2019. godine.
Na taj način je u program TV Galaksija samo kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja uloženo 13,4 miliona dinara iz budžeta grada Čačka – za projekte televizije 6.859.000 dinara, a za projekte njoj bliskih produkcijskih kuća 6.567.000 miliona dinara.
Po sličnom modelu, ove godine je TV Galaksija pokušala da obezbedi sredstva na konkursu za televizije i televizijske produkcije Ministarstva kulture i informisanja. Doduše, na ovom konkursu pojavili su se sa „samo“ četiri projekta – jednim čiji je nosilac televizija i tri čiji su nosioci produkcije.
Кomisija Ministarstva kulture podržala je samo jedan od predložena četiri projekta. U pitanju je projekat produkcije „Zvuci galaksije“ pod nazivom „Čovek koji je voleo horove i reke“. Produkcija u vlasništvu menadžera TV Galaksija dobila je 500.000 dinara na ovom konkursu, a sama televizija i privatna produkcija v. d. direktora televizije u „ovom izvlačenju“ nisu prošle.
NIZ DLAКU SVAКOJ VLASTI
Prema podacima iz Agencije za privredne registre, čačanska televizija Galaksija ima 19 stalno zaposlenih. U konkursnoj dokumentaciji pak navode da imaju i četiri honorarna saradnika. Radi se o jednoj od prvih privatnih televizija u Srbiji, osnovanoj 1992. godine.
Poznavaoci čačanskih medijskih prilika kažu da se uređivačka politika televizije od osnivanja do dana današnjeg nije menjala – uvek se trudila da ide niz dlaku svakoj vlasti.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije