Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

KONKURS ZA FINANSIRANjE MEDIJSKIH SADRŽAJA: Sramna raspodela budžetskih miliona

27.05.2019.
Nis

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu, "težak" gotovo 660.000 evra. Kao i ranijih godina, novcem svih građana se bogate pojedinci

NIŠ je ove godine za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio rekordnih 79 miliona dinara, ali su najviše novca dobila glasila u vlasništvu članova niške porodice vlasnika TV Belami Vidosava Radomirovića, te vlasnika TV Zona plus Vladana Gašića. Pritom, na konkursu nisu "prošli" medijski sadržaji dva najprestižnija lista u zemlji - "Politike" i "Večernjih novosti".

Iako naš list, sa tradicijom dugom 65 godina, iz grada na Nišavi redovno izveštava čitavu zemlju, stručna komisija je procenila da projekat kojim su konkurisale "Večernje novosti" - da na temeljan način afirmišu privredni, turistički i kulturni potencijal grada - uopšteno sadrži više tema od kojih nijedna nije valjano obrađena.

- Metodologija rada na projektu nije jasna, značaj je nedovoljno razrađen, a ni sadržaji nisu dobro definisani, pa nema inovativnog elementa - zapisano je u obrazloženju.

Istovremeno, lokalni dnevnik "Narodne novine" je dobio 12,5 miliona, TV Belami 13,5 miliona, a Niška televizija čak 14,4 miliona dinara. Svi ovi mediji su vlasništvo ili njima upravlja pomenuti Radomirović, a agenciju "Deni video" - kojoj su dodeljena tri miliona - vodi zakonski zastupnik televizije Belami Danijela Vuković.

I vlasnik Zone plus je, kao i dosad, dobio zamašan deo gradskog novca koji premašuje 14 miliona, a najmanje sleduje TV Kopernikus, tri i po miliona dinara čiji je vlasnik poverenika niškog SNS Zvezdan Milovanović.

- Nismo razočarani jer bi to značilo da su uradili nešto neočekivano loše, a sve ovo je moglo da se predvidi. Prethodnih godina su nas optuživali da se bunimo zato što dobijamo manje novca, ali sada nismo ni konkurisali, a opet tvrdim da se radi o još jednoj skupa farsi koja će, umesto boljeg informisanja Nišlija, doprineti samo bogaćenju pojedinaca - kaže urednik portala "Južne vesti" Gordana Bjeletić.

Sve su glasnije i tvrdnje da u čitavoj Srbiji slične konkurse, zapravo, dezavuišu komisije sa jednim te istim članovima koji se godinama ne menjaju, pa su u prilici da jedni drugima "nameštaju" prihode koji i nisu tako zanemarljivi. U Nišu, čak - rekordni!

PREVRŠILI MERU

- UPOZORAVALI smo na to da će projektno sufinansiranje otvoriti prostor za korupciju zato što nema kriterijuma za izbor članova komisije. U brojnim slučajevima, "eksperti" rade po sistemu, primera radi, "ja tebi u Nišu, ti meni u Vranju ili Leskovcu". Ovo mora da se zaustavi, članovi komisija ne mogu da budu novinari ili ljudi iz medijske zajednice jer su u sukobu interesa. Ali esnafska udruženja mogu da predlažu javne ličnosti koje bi javno i na odgovoran način odlučivale o raspodeli budžetskog novca za ostvarivanje javnog, a ne interesa medijskih tajkuna - kaže predsednik Sindikata novinara Srbije i član Radne grupe za izradu medijske strategije Dragana Čabarkapa.

IZVOR: "Večernje novosti"

Najnovije